Mobilitatea in UE: Romanii pe locul intai in top

Joi, 23 Mai 2019, ora 18:31
4953 citiri
Mobilitatea in UE: Romanii pe locul intai in top
Foto: Arhiva Pixabay.com

Mobilitatea lucratorilor in cadrul Uniunii Europene s-a dublat de la inceputul secolului, conform unui studiu publicat de institutul EconPol din Bruxelles. Cei mai mobili in UE sunt romanii.

In prezent, aproximativ 4% din toti lucratorii cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 ani locuiesc intr-un alt stat membru al UE. Intr-un studiu pentru reteaua de cercetare EconPol, Cinzia Alcidi si Daniel Gros, experti in cadrul institutului CEPS din Bruxelles, scriu ca migratia est-vest a fost in general pozitiva din punct de vedere economic pentru tarile beneficiare. O migratie mai mare a fortei de munca bine calificate dinspre sud si sud-est spre nord si nord-vest ar putea insa avea un impact economic negativ asupra tarilor de origine.

Potrivit autorilor, cifra medie de 4% ascunde diferente mari intre tarile UE. Numai 1% dintre germani lucreaza in alte tari ale UE, 1,1% britanici, 1,3% suedezi si francezi, 1,8% dintre finlandezi si cehi.

In partea de sus a topului se afla estonienii cu 12,6%, portughezii cu 13,8%, croatii cu 13,9, lituanienii cu 14,8%, iar in varful clasamentului se situeaza romanii cu 19,7%.

Cele doua valuri de aderare la UE, din 2004 si 2007, au initiat migratia de la est la vest. Ulterior s-au adaugat miscari mai mici din sudul Europei spre nord. La inceput, Regatul Unit si Irlanda au primit un numar relativ mare de imigranti din UE, ceea ce a putut influenta si referendumul pentru Brexit in 2016.

Citeste mai multe despre Paradoxul UE: Cei mai "europeni" cetateni ai uniunii nu sunt cu adevarat reprezentati in Parlamentul European

Ulterior, Germania si cateva tari din nord au fost tinta principala. Intre timp, o dezvoltare economica mai accentuata in noile state membre a determinat reducerea migratiei de la est la vest, mai ales din partea Poloniei si a statelor baltice.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#migratie forta munca Romania , #romani strainatate