Mobilitatea in UE: Romanii pe locul intai in top

Joi, 23 Mai 2019, ora 18:31 4864 citiri
Foto: Arhiva Pixabay.com

Mobilitatea lucratorilor in cadrul Uniunii Europene s-a dublat de la inceputul secolului, conform unui studiu publicat de institutul EconPol din Bruxelles. Cei mai mobili in UE sunt romanii.

In prezent, aproximativ 4% din toti lucratorii cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 ani locuiesc intr-un alt stat membru al UE. Intr-un studiu pentru reteaua de cercetare EconPol, Cinzia Alcidi si Daniel Gros, experti in cadrul institutului CEPS din Bruxelles, scriu ca migratia est-vest a fost in general pozitiva din punct de vedere economic pentru tarile beneficiare. O migratie mai mare a fortei de munca bine calificate dinspre sud si sud-est spre nord si nord-vest ar putea insa avea un impact economic negativ asupra tarilor de origine.

Potrivit autorilor, cifra medie de 4% ascunde diferente mari intre tarile UE. Numai 1% dintre germani lucreaza in alte tari ale UE, 1,1% britanici, 1,3% suedezi si francezi, 1,8% dintre finlandezi si cehi.

In partea de sus a topului se afla estonienii cu 12,6%, portughezii cu 13,8%, croatii cu 13,9, lituanienii cu 14,8%, iar in varful clasamentului se situeaza romanii cu 19,7%.

Cele doua valuri de aderare la UE, din 2004 si 2007, au initiat migratia de la est la vest. Ulterior s-au adaugat miscari mai mici din sudul Europei spre nord. La inceput, Regatul Unit si Irlanda au primit un numar relativ mare de imigranti din UE, ceea ce a putut influenta si referendumul pentru Brexit in 2016.

Citeste mai multe despre Paradoxul UE: Cei mai "europeni" cetateni ai uniunii nu sunt cu adevarat reprezentati in Parlamentul European

Ulterior, Germania si cateva tari din nord au fost tinta principala. Intre timp, o dezvoltare economica mai accentuata in noile state membre a determinat reducerea migratiei de la est la vest, mai ales din partea Poloniei si a statelor baltice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News