Marea Britanie extinde restrictiile de munca pentru romani - MAE regreta

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 19:54
4875 citiri
Marea Britanie extinde restrictiile de munca pentru romani - MAE regreta
Foto: Arhiva

Restrictiile de munca pentru cetatenii romani si bulgari se extind, in Marea Britanie, pana la sfarsitul anului 2013, a anuntat, miercuri, ministrul britanic al Imigratiei, Damian Green.

In urma acestei decizii, cetatenii romani si bulgari care intentioneaza sa munceasca in Marea Britanie vor trebui, ca si pana acum, sa obtina in prealabil un permis de munca de la Agentia britanica pentru Frontiera (UK Border Agency).

"Prin mentinerea restrictiilor dorim sa ne asiguram ca migratia aduce beneficii Regatului Unit si nu are un impact negativ asupra pietei britanice a muncii. Guvernul reformeaza radical sistemul de imigratie. A anuntat deja plafonul anual pentru vize de munca si noi reguli stricte pentru studenti, astfel incat migratia neta sa fie redusa de la sute de mii la zeci de mii", a spus Damian Green, citat de Mediafax.

El a sustinut ca necesitatea extinderii restrictiilor deja existente pentru romani si bulgari a fost demonstrata de catre Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee).

Potrivit sursei citate, decizia face parte din "strategia Guvernului de la Londra de a reduce dependenta angajatorilor fata de muncitorii imigranti, in special in sectoarele unde se cere forta de munca necalificata", scopul fiind ca ca somerii sa fie ajutati sa isi gaseasca o slujba.

Un raport recent al organismului independent Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee) a analizat impactul pe care eliminarea restrictiilor l-ar avea asupra pietei britanice a muncii. Concluzia raportului, publicat la 4 noiembrie, a fost ca ridicarea restrictiilor actuale ar conduce la cresterea numarului de romani si bulgari care vin la munca in Marea Britanie.

Acest lucru ar fi valabil in special in sectoarele unde se cauta forta de munca necalificata si unde exista un risc mai mare ca muncitorii rezidenti si salariile sa fie afectate, potrivit raportului.

Permisul de munca pentru Marea Britanie poate fi obtinut numai atunci cand solicitantul are deja o oferta concreta pentru un loc de munca intr-un sector care necesita o anumita calificare si pentru care angajatorul nu a putut gasi un ocupant potrivit printre rezidenti.

Pozitia Romaniei fata de decizia Marii Britanii

Seful roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si-a exprimat, miercuri, regretul fata de decizia Guvernului britanic de a mentine restrictiile privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata locala a fortei de munca pana la sfarsitul anului 2013.

"MAE subliniaza faptul ca statele care mentin restrictii pe perioada 2012 - 2013, o pot face doar in cazul in care se produc sau exista riscul sa se produca perturbari grave pe piata fortei de munca din respectivul stat membru. In context, MAE reitereaza faptul ca, potrivit recentului raport al Comisiei Europene, libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii", potrivit unui comunicat al Afacerilor Externe remis, miercuri, Ziare.com.

Raportul Comisiei Europene arata ca efectul liberalizarii circulatiei fortei de munca a cetatenilor romani si bulgari in statele care au acceptat aceasta este unul pozitiv pentru economiile statelor membre gazda. Urmare evaluarii sale, Comisia Europeana subliniaza ca restrictionarea libertatii de miscare a lucratorilor nu reprezinta raspunsul pentru rata inalta a somajului in Europa, se mai arata in comunicat.

MAE subliniaza ca libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetatenii romani, in calitate de cetateni europeni, trebuie sa se bucure de acest drept in toate statele membre cat mai curand posibil. Mentinerea restrictiilor, contravine in acelasi timp obiectivul comun, pe care Romania si Marea Britanie il promoveaza in UE, pentru realizarea unei piete interne fara bariere.

Nu in ultimul rand, MAE aminteste ca cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre UE pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari expira pe 31 decembrie.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2014, circulatia lucratorilor romani in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#restrictii munca romani Marea Britanie, #Marea Britanie munca romani , #romani munca