Imigrant roman in Marea Britanie: intimidat, amenintat, agresat

Marti, 15 Mai 2012, ora 09:235476 citiri
Imigrant roman in Marea Britanie: intimidat, amenintat, agresat

Raportul "Experiente de munca fortata in industria alimentara", publicat in Marea Britanie, arata ca sute de imigranti, printre care si romani, traiesc in teama si saracie, in conditii inumane, in timp ce angajatorii ii exploateaza la maxim.

Cercetatorii care au conceput raportul citat de The Independent au descoperit ca imigrantii din Marea Britanie sunt victime ale intimidarilor rasiste si sexiste. Izolati, fara sa stie limba engleza si fara sa-si cunoasca drepturile, multi dintre ei sunt deprimati si ajung pana intr-acolo incat isi fac rau singuri.

"M-am simtit ca si cum ar fi cazut cerul pe mine, dar nu aveam de ales", povesteste Adriana, o tanara in varsta de 30 de ani din Romania.

"Aveam nevoie de bani. Trebuia sa muncesc. Nu imi mai pasa. Eram in situatia in care mai degraba muream decat sa ma intorc. Am slabit. Eram tensionata si trista tot timpul", explica ea.

Multi dintre ei sunt imigranti ilegal si, pentru ca nu isi cunosc drepturile, ajung sa fie exploatati de catre angajatori. Altii sunt inca datori agentilor care i-au ajutat sa ajunga in Marea Britanie.

De multe ori, angajatorii isi recruteaza oameni din statele sarace, le ofera de lucru astfel incat sa-si poata plati datoriile, dar ii mentin in saracie, oblingandu-i sa traiasca in conditii inumane, mai scrie cotidianul citat.

Cercetatorii au intervievat 62 de lucratori, majoritatea din Polonia, China, Lituania si Letonia, care lucrau in sudul Lincolnshire, in zona central-estica a Scotiei, in sud-vestul Angliei, la Londra si Liverpool.

Peste doua treimi dintre acestia s-au plans ca traiesc in teama, ca muncesc peste 50 de ore pe saptamana, sunt platiti cu sume sub salariul minim de 5,83 de lire sterline pe ora si li se deduc ilegal cheltuieli din salarii.