Generalul Pacepa serbeaza ziua in care a divulgat toate secretele Securitatii

Luni, 28 Iulie 2014, ora 19:12
7435 citiri
Generalul Pacepa serbeaza ziua in care a divulgat toate secretele Securitatii
Foto: Cotidianul

Fostul general Ion Mihai Pacepa, unul din cei mai cunoscuti spioni din blocul sovietic, aniverseaza luni ziua in care s-a predat serviciilor de informatii occidentale, cu toate secretele Securitatii lui Ceausescu, dar si ziua in care, dupa 10 ani, a devenit cetatean american.

Ion Mihai Pacepa a publicat o lunga scrisoare, cu aceasta ocazie, in revista WND, in care rememoreaza momentele predarii sale si dezvaluie ca a scris o noua carte cu secrete "pe care doar putini oameni in viata le mai cunosc".

"Azi, 28 iulie 2014, sarbatoresc 36 de ani de cand sunt un om liber. Inca este dificil pentru mine sa gasesc cuvintele potrivite pentru a-mi exprima recunostiinta fata de guvernul Statelor Unite, care m-a ajutat sa pornesc o viata noua in America si mi-a dat sansa sa arata fata ascunsa a razboiului comunist impotriva libertatii", scrie Pacepa, evocand prima zi de libertate.

"Dezinformarea" lui Pacepa, onorata in SUA cu un premiu Telly (Video)

Pacepa vorbeste de "amintirile vii" ale zilei cand a aterizat pe pamant american si cand a scapat de "imperiul raului".

"In acea zi de 28 iulie 1978, cand avionul american care mi-a adus libertatea a aterizat la baza aeriana Andrews, era un sir de masini si o multime de oameni care ma asteptau sa ies din avion. Un barbat statea in fata tuturor: 'Bine ati venit in Statele Unite, generale', a zis, strangandu-mi mana. 'Sunteti un om liber!'", povesteste Pacepa, aducandu-si aminte ca un prieten care a scapat din Holocaust fusese la fel salutat de un soldat american.

"Mai este o aniversare pe care o sarbatoresc astazi. La zece ani dupa fuga mea, pe 28 iulie 1988, a fost cea mai importanta zi din noua mea viata. In acea zi am devenit cetatean american si in aceeasi zi am fost declarat de catre guvernul american drept singura persoana din lumea occidentala care de una singura a daramat un intreg serviciu de spionaj al inamicului, cel pe care il conduceam", spune cu mandrie Pacepa.

Fostul sef al Securitatii povesteste traseul fabulos al cartii "Orizonturi Rosii", pe care a scris-o dupa fuga in Occident.

"Presedintele american Ronald Reagan a spus despre prima mea carte, 'Orizonturi Rosii', ca este 'Biblia mea pentru tratativele cu dictatorii'. Iar intr-o fotografie din revista Time de pe 13 martie 1989, se vedea un exemplar din 'Orizonturi Rosii' pe biroul presedintelui George H.W. Bush", arata Pacepa.

In plus, spune fostul sef al Securitatii, cartea a fost bine primita in Romania si dupa 1990.

"In 1989, de Craciun, tiranul roman Nicolae Ceausescu a fost executat la sfarsitul unui proces in care sentinta a fost aproape copiata din Orizonturi Rosii. Pe 1 ianuarie 1990, noul ziar Adevarul, care a inlocuit atunci Scanteia comunista, a inceput sa publice in serial Orizonturi Rosii.

In textul de prezentare, Adevarul explica faptul ca lectura cartii, in mai multe emisiuni la Radio Europa Libera, a jucat un rol incontestabil in caderea lui Ceausescu. Mai recent, ziarul Washington Post a recomandat ca Orizonturi Rosii sa fie inclusa pe o lista de carti pentru lectura in scoli", isi aminteste Mihai Pacepa.

Pacepa face dezvaluiri despre actualul regim al lui Vladimir Putin

Pacepa, care nu apare in public si traieste discret, dezvaluie ca a mai scris o carte, in colaborare cu un istoric.

"Acum am 86 de ani, si sunt bucuros ca la aceasta varsta inaintata am reusit sa mai scriu inca o carte in care dezvalui cateva adevaruri pe care doar cativa oameni care mai sunt acum in viata le mai stiu. Gasiti totul in 'Dezinformare', la care sunt coautor impreuna cu istoricul si profesorul Ronald Rychlak", spune Pacepa.

Finalul scrisorii il arata pe Mihai Pacepa angajat puternic in lupta SUA impotriva terorismului.

"Suntem acum intr-un razboi impotriva terorismului. Sa speram ca exemplul meu umil ii va inspira si pe alti sefi ai serviciilor de spionaj inamice sa vina de partea noastra si sa ne spuna ceea ce nici chiar satelitii spioni nu pot - ceea ce tiranii teroristi au in minte si care sunt cele mai secrete planuri ale lor impotriva noastra", spune Pacepa care incheie cu un indemn la apararea oamenilor.

"'Fa ceea ce am facut eu! Apara oamenii, nu tiranul!', le-am spus in mod deschis in scrisorile pe care li le-am adresat. Voi continua in aceasta actiune atat cat Bunul Dumnezeu imi va mai tinea viata in acest trup", este finalul scrisorii celui care este considerat cea mai mare captura a serviciilor de informatii occidentale in vremea Razboiului Rece.

Un publicist american sustine ca Ion Mihai Pacepa, fostul sef al DIE, ar fi murit. "COVID-19 a reusit ceea ce nu au putut o recompensa de doua milioane de dolari si asasinii"

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ion Mihai Pacepa Securitate aniversare, #Pacepa spion carte secrete, #Pacepa aniversare cetatenie americana , #romani SUA