Franta: romanii nu se vor mai putea angaja in constructii si IT

Duminica, 14 August 2011, ora 20:126572 citiri
Franta: romanii nu se vor mai putea angaja in constructii si IT
Foto: emaramures.ro

Guvernul francez a redus lista meseriilor in care pot fi angajati cetateni straini, decizie care ii va afecta si pe romanii care vor sa munceasca in aceasta tara.

Lista a fost redusa de la 30 la 14 familii de meserii, potrivit unei hotarari a Ministerului Muncii si Internelor, publicata vineri. Noua lista nu se refera la strainii care se afla deja in Franta, in schimb, restrictiile ii vor afecta pe romanii care au de gand sa isi incerce norocul in aceasta tara, in conditiile in care guvernul de la Paris nu a liberalizat complet piata muncii odata cu intrarea Romaniei in UE, iar angajarile se fac doar pe meserii aflate pe lista, informeaza incont.ro.

In noua lista, meseriile din domeniul constructiilor si lucrarilor publice si din sectorul informatic vor disparea.

Reducerea listei de meserii pentru straini se inscrie in cadrul unei politici generale a Guvernului de reducere a fluxului de imigranti, considerata o miza electorala in apropierea alegerilor prezidentiale prevazute pentru primavara lui 2012.

Franta a liberalizat accesul cetatenilor statelor Uniunii Europene pe piata muncii, inclusiv in cazul Romaniei, doar pentru 150 de profesii si meserii, in domenii precum constructii, comert, agricultura, electricitate si electronica, transporturi, logistica si turism, industria usoara, industria lemnului sau servicii casnice.

Decizia Frantei vine la scurt timp dupa ce Spania a decis sa introduca restrictii suplimentare pentru cetatenii romani, desi anterior le ridicase complet. CE a acceptat decizia Spaniei, cu anumite conditii, tinand cont de situatia economica dificila in care se afla aceasta tara.