Ministru francez: Rromii trebuie "sa ramana in Romania sau sa se intoarca in Romania".

Marti, 09 Iulie 2013, ora 21:35
2404 citiri
Ministru francez: Rromii trebuie "sa ramana in Romania sau sa se intoarca in Romania".

Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a dat asigurari ca Guvernul sau va continua evacuarea taberelor ilegale de rromi si expulzarile, adaugand ca rromii din Romania trebuie "sa ramana in Romania sau sa se intoarca in Romania".

Comentariile lui Valls au fost facute in semn de reactie la controversele starnite de unele declaratii ale primarului din Nisa, conservatorul Christian Estrosi, in cadrul carora rromii au fost dur criticati, scrie Heraldo.

Ministrul de Interne a subliniat ca autoritatile franceze vor continua sa evacueze taberele ilegale "unde oamenii traiesc in conditii inacceptabile".

Manuel Valls a continuat, afirmand ca "nu este acceptabil sa existe ocupari ilicite de terenuri publice sau private", facand referire din nou la situatia care a generat declaratiile lui Estrosi, privind o tabara din Nisa.

AFP: "Nomazii" francezi si rromii romani, situatii foarte diferite

Nu in ultimul rand, ministrul francez de Interne l-a criticat pe Estrosi, calificandu-l drept "incendiar" si a subliniat ca "stigmatizarea" rromilor "creeaza un climat nesanatos in tara noastra".

La randul sau, si europarlamentarul crestin-democrat Veronique Mathieu-Houillon i-a raspuns lui Estrosi, dupa ce acesta i-a asemanat pe rromi cu "delincventii". Intr-un articol postat de L'Express, eurodeputata a pledat pentru o abordare europeana integrata a rromilor.

Europarlamentar francez: "Calatorii" sa fie integrati in Franta, rromii - in Romania si Bulgaria

"Trebuie sa facilitam integrarea rromilor, in timp ce jumatate dintre ei sunt victime ale discriminarii. Insa trebuie de asemenea sa-i responsabiliam, nu sunt deloc scutiti de indatoriri, pentru ca au ales un mod de trai diferit. Trebuie sa respecte statul de drept, regulile si valorile natiunii noastre", a afirmat Mathieu-Houillon.

Aceasta a facut acelasi apel de responsabilitate si catre ministrii de Interne europeni.

"Fiecare ministru de Interne european trebuie sa ia in maini responsabilitatile. (...) In viitor, avem nevoie de o politica bazata pe principiul responsabilitatii", a sustinut europarlamentara franceza.

Nu in ultimul rand, Mathieu-Houillon este de parere ca "fiecare tara trebuie sa-si gestioneze populatia rroma: 'Calatorii' trebuie integrati in Franta, rromii in Romania si in Bulgaria".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rromi expulzati Franta, #rromi responsabilitate ministri Interne, #integrare rromi , #rromi strainatate