Franta, amenintata cu declansarea procedurii de infringement pentru expulzari

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 13:51
7471 citiri
Franta, amenintata cu declansarea procedurii de infringement pentru expulzari
Foto: Arhiva

Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a declarat marti ca va cere declansarea procedurii de infringement impotriva Frantei, pentru incalcarea directivelor europene in dosarul repatrierii rromilor romani si bulgari.

Comisarul european a calificat marti atitudinea guvernului de la Paris, care a ascuns existenta unei directive vizand rromii pentru expulzare, drept o rusine, informeaza AFP.

"Intentionez sa ii propun presedintelui Comisiei sa deschida procedura de infringement", a declarat Reding, precizand: "personal, sunt convinsa ca CE nu va avea de ales".

Decizia finala ar urma sa fie luata insa de executivul european in termen de doua saptamani.

Circulara cu bucluc

Decizia Comisiei Europene ar surveni la scurt timp dupa ce ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux a semnat o noua circulara privind taberele ilegale, care prevede demolarea lor indiferent nationalitatea sau etnia ocupantilor, dupa polemica provocata de un document intern care viza in principal evacuarea rromilor.

Franta, pedepsita pentru expulzarea rromilor - Ce inseamna procedura de infringement?

La randul sau, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a respins luni criticile vizand politica Parisului fata de rromi, afirmand ca tara sa nu are lectii de primit si ca este un stat "suveran".

"Suntem pe punctul de a face un proces european Frantei pentru modul in care este redactata o circulara", a declarat Lellouche, pe un ton iritat, la o reuniune de la Bruxelles.

"Franta este o mare tara suverana. Nu suntem la scoala. Aplicam legea franceza", a subliniat secretarul de stat francez pentru afaceri europene. "Nu am intentia sa fiu tratat, in numele Frantei, ca un baietel", a adaugat el, referindu-se la criticile europene in legatura cu circulara cu pricina.

Documentul, semnat la 5 august dar publicat mai tarziu, precizeaza ca "300 tabere ilegale vor trebui evacuate in trei luni, mai ales cele ale rromilor". Europenii au protestat fata de exprimarea "mai ales cele ale rromilor", afirmand ca nicio categorie de populatie nu poate fi vizata in Europa din cauza originii sale etnice.

In conditiile in care documentul a generat o polemica aprinsa, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a semnat, luni, o noua directiva care prevede demolarea taberelor ilegale indiferent nationalitatea sau etnia ocupantilor lor.

8.300 de rromi expulzati pana acum

Aproape 8.300 de rromi romani si bulgari au fost expulzati din Franta de la inceputul anului si aproape 10.000 in 2009. Oficialii au declarat ca aceste reptrieri se inscriu intr-o politica mai ampla de lupta impotriva imigratiei ilegale.

Un avion cu 70 de romi, dintre care 12 copii, urma sa decoleze, marti dupa-amiaza, din Marsilia cu destinatia Bucuresti, informeaza presa franceza.

Masurile anuntate de presedintele francez Nicolas Sarkozy au generat un val de critici din partea comunitatii internationale, a Vaticanului si a ONU. Saptamana trecuta, si Comisia Europeana a atras atentia Frantei ca nu pune suficient accent pe circumstantele individuale. Joi, Parlamentul European a votat o rezolutie fara caracter obligatoriu in care cere Frantei sa puna capat imediat expulzarilor.

Sarkozy se confrunta cu opozitie si in randul cabinetului sau, premierul Francois Fillon sugerand ca nu este de acord cu legarea imigratiei de infractionalitate, iar ministrul de externe Bernard Kouchner afirmand ca s-a gandit sa demisioneze din cauza acestui dosar.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#infringement Franta rromi, #CE infringement Franta , #rromi strainatate