Euronews: Exodul romanilor si bulgarilor in UE dupa 1 ianuarie, un esec

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 21:327248 citiri
Euronews: Exodul romanilor si bulgarilor in UE dupa 1 ianuarie, un esec
Foto: Euronews

Exodul romanilor si bulgarilor, de care se temeau europenii dupa ridicarea completa a restrictiilor de munca la 1 ianuarie, nu s-a materializat, subliniaza jurnalistii de la Euronews.

In special anumiti politicieni de dreapta din Marea Britanie se alarmasera, dar unul dintre consilierii premierului Ponta, Damian Draghici, a comentat spunand: "Cred ca este mai mult un joc politic... ori o exagerare. Nu cred ca romanii vor invada Anglia", relateaza Euronews.

Tjobs, una dintre agentiile din Romania care se ocupa cu recrutarea personalului, a confirmat faptul ca putini romani s-au interesat de joburi in Marea Britanie.

"Cei mai multi dintre romanii care vor sa lucreze in strainatate sunt deja acolo. Dar ne asteptam ca dupa ridicarea restrictiilor sa existe o crestere a interesului cu circa 10%", a declarat si Mihai Fertig, operator de transport.

Uniunea Europeana sustine ideea ca tari precum Marea Britanie, Franta sau Germania nu se vor confrunta cu un aflux masiv de romani si bulgari.

Facand un apel la calm si dezbatere, comisarul european pentru forta de munca Laszlo Andor reaminteste ca mai mult de 3 milioane de romani si bulgari traiesc deja in alte state ale Uniunii Europene, iar eliminarea totala a restrictiilor este greu de crezut ca va duce la o crestere majora a numarului acestora.

In opinia sa, solutia ar fi "rezolvarea problemelor specifice, nu ridicarea de bariere in fata acestor lucratori", a sustinut el intr-un punct de vedere prezentat oficial.

"De fapt, studiile au demonstrat existenta beneficiilor pentru tarile membre in cazul in care lucratorii se pot misca liber pe teritoriul UE", a mai spus el.

La nivelul Comisiei Europene se estimeaza ca la ora actuala exista in jur de 2 milioane de locuri de munca neocupate in UE, a mai precizat comisarul european.