Elvetia ar putea restrictiona accesul muncitorilor romani

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 15:481714 citiri
Elvetia ar putea restrictiona accesul muncitorilor romani

Elvetia ar putea restrictiona accesul cetatenilor europeni pe piata muncii, in cazul in care actuala criza economica va continua sa afecteze economia elvetiana.

Guvernul de la Berna analizeaza posibilitatea activarii clauzei de salvgardare prevazuta in acordul cu Uniunea Europeana privind libera circulatie a persoanelor, a declarat un oficial al CDU (Uniunea Democratica de Centru), citat de Swiss Info.

Potrivit acestuia, ministrul Economiei, Johann Schneider-Ammann a explicat ca sunt reunite conditiile pentru activarea clauzei.

Pana in prezent, guvernul a refuzat sa reintroduca asa-numitele contingente de imigratie pentru cetatenii din UE. Din iunie 2007, cetatenii din cele 15 state "vechi" membre ale UE se bucura de libera circulatie in Elvetia.

Clauza salvgardare stabilita in acordul bilateral, permite Elvetiei, pana in mai 2014, sa reintroduca unilateral contingente de imigratie pe o durata limitata. Conditia este ca numarul autorizatiilor de sedere eliberate lucratorilor proveniti din state ale UE sa depaseasca cu cel putin 10 la suta media anuala a permiselor emise in cursul celor trei ani precedenti.