Doi romani calatoresc in jurul lumii fluturand tricolorul - descoperiri uluitoare in tarile vizitate

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 16:30
3755 citiri
Doi romani calatoresc in jurul lumii fluturand tricolorul - descoperiri uluitoare in tarile vizitate
Foto: Adevarul

Un cuplu format din tineri romani, Stefan Marinescu si Mihaela Noroc, vor sa duca la bun sfarsit un plan maret: sa plimbe tricolorul in jurul Pamantului. In ultimele patru luni, ei au reusit sa strabata 12 tari din Europa si din Asia.

Scopul celor doi este sa promoveze imaginea Romaniei in locurile in care ajung, calatoria fiind inspirata din povestea lui Dumitru Dan, un roman care a facut acelasi lucru in urma cu 90 de ani, scrie Adevarul.

Primele tari pe care le-au vizitat Stefan, de 31 de ani, si Mihaela, de 28 de ani, au fost Ucraina si Polonia. Cei doi au fost impresionati in mod deosebit de Lituania, in special de capitala Vilnius.

"Oamenii sunt mai sobri ca in Polonia, iar pe strada observam tot felul de lucruri ciudate. Un restaurant chinezesc se numeste Tokyo, opera arata ca o sala de sport", a povestit Stefan.

Un roman si-a inceput calatoria de 100.000 de kilometri in jurul lumii (Video)

Ei au fost surprinsi sa descopere ca in mijlocul orasului exista o republica ce si-a proclamat independenta fata de restul tarii, explicand ca Uzupis este un fel de cartier al capitalei Vilnius, in care locuiesc mai ales intelectuali si artisti.

"Acestia, satui de coruptia si incompetenta politicienilor, si-au creat un stat idilic. Au propria constitutie, propriile alegeri si o armata de 11 oameni. Sigur, initiativa lor e mai degraba satirica, tara neexistand cu adevarat decat pe plan simbolic", a spus Stefan.

Apoi au ajuns in Letonia si in Suedia, unde au vizitat capitala Stockholm, fluturand, ca peste tot, steagul Romaniei. Aici, Stefan si Mihaela au fost impresionati de metrou. "Platesti mult ca sa intri, dar ai ce vedea. Multe statii par desprinse din filmele stiintifico-fantastice si fiecare perete e o mostra de creativitate", sustin ei.

Au ajuns si in Finlanda, Estonia si Rusia, unde au constatat o situatie inedita. Granita dintre ultimele doua trece chiar prin mijlocul unui oras. "Punctul de frontiera se afla pur si simplu in mijlocul unui oras. O anomalie post sovietica a facut ca dupa caderea comunismului jumatate din localitate sa devina estona si jumatate ruseasca. Practic, la blocul din colt esti in Uniunea Europeana, iar la casa de peste drum te afli in imensa Rusie", a precizat Stefan.

Rusii, innebuniti dupa jocul mima

Cei doi au povestit ca au fost primiti de rusi cu foarte multa caldura, ajungand in locuri precum Sankt Petersburg, Moscova sau Kazan, unde localnicii le-au marturisit ca nu prea le place frigul. In plus, romanii au descoperit ca rusii sunt innebuniti dupa jocul mima.

"Le place la nebunie acel joc in care cineva mimeaza, iar ceilalti trebuie sa ghiceasca. Noi, in Romania, il jucam cand eram mici, dar aici, in Rusia, nu cunoaste varsta (...) Rusii sunt printre cei mai sinceri oameni pe care i-am vazut vreodata. Daca vor sa planga, incep sa planga in mijlocul strazii de fata cu necunoscuti. (...) Daca te plac, te vor trata cu caldura si bunatate, ca pe un prieten vechi si apropiat. Daca nu te plac, asteapta-te la nesimtire si impolitete", a dezvaluit Stefan.

Dupa Rusia, cuplul a ajuns in Georgia, Turcia, Iran si Uzbekistan, iar calatoria lor va continua pana in vara anului viitor. Stefan si Mihaela se folosesc de sistemul CouchSurfing pentru cazare, ei fiind gazduiti de oamenii din tarile pe care le viziteaza.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#romani jurul lumii, #romani jurul lumii tricolor, #calatorie jurul lumii tricolor , #romani strainatate