Der Spiegel: De ce se teme Europa de romani si de bulgari?

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:03
5790 citiri
Der Spiegel: De ce se teme Europa de romani si de bulgari?
Foto: Der Spiegel

Britanicii, francezii si germanii au inceput deja sa sune trambitele a alarma. In 2014, cetatenii romani si bulgari vor primi dreptul de a se misca liber pe piata muncii din Uniunea Europeana.

Cele trei state, care inca mai au restrictii impuse celor doua popoare, sunt ingrijorate de valul de imigranti care le-ar putea strica echilibrul economic, scrie Der Spiegel.

Pentru statele din Uniunea Europeana, ziua de 1 ianuarie 2014 va fi una de rascruce. Conform legislatiei comunitare, romanii si bulgarii vor primi acces deplin pe piata muncii. Romania si Bulgaria au aderat la UE in 2007 dar exista o perioada de tranzitie, de sapte ani, pana la obtinerea drepturilor depline.

Cea mai tensionata situatie este in Marea Britanie. Saptamana viitoare sunt organizate alegeri locale pentru un loc liber in Camera Comunelor, iar laburistii si-au centrat campania electorala pe perspectiva "invaziei" de anul viitor.

Germania, la randul sau, se teme ca romanii si bulgarii ar putea beneficia fraudulos de ajutoare sociale, legile nefiind suficient de severe pentru a le impiedica.

Ministrul de Interne a anuntat ca au fost luate masuri impotriva folosirii abuzive a beneficiilor sociale, dar germanii de rand nu sunt prea increzatori.

Nici Franta nu pare sa-i accepte cu bratele deschise pe romani si pe bulgari. Extrema dreapta s-a folosit de aceast prevedere a legislatiei comunitare pentru a-si mobiliza votantii.

Dupa ce Sarkozy a plecat de la putere, Francois Hollande, actualul presedinte, a inceput o adevara cruciada impotriva taberelor de rromi amplasate ilega pe langa Paris.

Rata ridicata a somajului din Franta, de 10 la suta, le face pe sindicate sa priveasca cu suspiciune deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari.

Probabil ca nu va fi totul atat de negru precum se asteapta europenii. La ora actuala, peste un milion de romani muncesc in Italia si alti 900.000 de romani in Spania. Similaritatile lingvistice i-au facut pe romani sa prefere aceste doua state.

In Germania sunt acum 209.000 de romani si 121.000 de bulgari. Nu se stie cati dintre acestia sunt de origine rroma.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#romani munca strainatate, #der spiegel romani bulgari munca , #romani munca