Daily Mail: 30 de milioane de romani si bulgari vor primi drept de munca in Marea Britanie

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:226278 citiri
Daily Mail: 30 de milioane de romani si bulgari vor primi drept de munca in Marea Britanie
Foto: The Telegraph

Aproximativ 30 de milioane de romani si de bulgari urmeaza sa primeasca acces nelimitat sa traiasca si sa munceasca in Marea Britanie, dupa ce restrictiile Uniunii Europene vor fi ridicate, in anul 2014.

Expertii britanici avertizeaza in legatura cu ridicarea restrictiilor impuse in prezent romanilor si bulgarilor, iar Daily Mail scrie ca Marea Britanie va trebui "sa rupa tratatul Uniunii Europene" pentru a evita cresterea migratiei.

Astfel, sursa citata noteaza ca locurile de munca ale britanicilor ar putea fi in pericol, atunci cand aproape 30 de milioane de bulgari si romani vor primi dreptul de a trai si de a munci fara restrictii in Regatul Unit, incepand cu anul 2014.

Expertii avertizeaza un "val semnificativ" de nou-veniti, atunci cand restrictiile impuse asupra cetatenilor din cele doua tari, de catre Uniunea Europeana, vor fi ridicate la sfarsitul anului 2013.

Totodata, se asteapta ca numarul celor ce vor ajunge in Marea Britanie sa fie si mai mare decat numarul de migranti care au ajuns in Regatul Unit ca urmare a acordarii unor drepturi similare Poloniei si altor sapte state est-europene, in 2004, "din cauza starii fragile a economiilor de pe continent".

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, si-a aratat sprijinul pentru incetarea liberei circulatii a muncitorilor din Uniunea Europeana, insa Marea Britanie nu poate opri ridicarea restrictiilor, fara a rupe tratatul semnat cu Bulgaria si Romania, cand acestea au aderat la Uniunea Europeana, in 2007.

Aproximativ 40.000 de bulgari si romani s-au mutat in Marea Britanie, in 2011, alaturandu-se altor 130.000 care locuiau deja in Regatul Unit. Printre locurile de munca disponibile pentru romani si bulgari se numara angajatii din hoteluri si restaurante, vanzatori, soferi de taxi dar si "dansatoare in poala".