Corlatean: Norvegia reformeaza protectia copilului despre care pana alaltaieri ni se spunea ca e impecabila

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 17:23
8202 citiri
Corlatean: Norvegia reformeaza protectia copilului despre care pana alaltaieri ni se spunea ca e impecabila
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul Titus Corlatean a afirmat, dupa vizita delegatiei parlamentare romane in Norvegia, ca in aceasta tara a fost demarat un proces de reforma legislativa si institutionala in privinta protectiei copilului.

"Cred ca perceptia autoritatilor norvegiene dupa aceasta vizita, dupa continutul discutiilor, lucrurile vor fi privite si intelese altfel. (...) Ni s-a confirmat ca s-a demarat un proces de reforma a acestei institutii despre care pana alaltaieri ni se spunea ca este o institutie impecabila. O reforma si legislativa si institutionala. (...) In materia drepturilor omului s-a intamplat un lucru fundamental in ultimii 20 de ani. Niciun stat nu mai este deplin suveran sa faca ceea ce doreste in plan intern in materia drepturilor omului", a afirmat Corlatean, sambata, intr-o conferinta de presa.

Parlamentarii romani intorsi din Norvegia: Familia Bodnariu nu ar putea sa faca rau nici unei muste!

La randul sau, senatorul Marian Vasiliev a spus ca deja s-a constituit o comisie care sa lucreze la schimbarea legii protectiei copilului in Norvegia si "mai mult decat atat, se gandesc sa infiinteze un tribunal al familiei, care sa inlocuiasca, ca si decizie, o institutie judecatoreasca si sa inlocuiasca deciziile aproape finale ale Barnevernet".

Corlatean a precizat ca delegatia parlamentara le-a prezentat autoritatilor norvegiene o lista cu "masuri disproportionate si elemente de conduita abuziva din partea Barnevernet si chestiuni de viciere a unor proceduri".

El a afirmat ca masura de separare a copiilor luata in cazul familiei Bodnariu a fost luata "fara niciun pas intermediar, fara niciun fel de investigare sociala corecta la fata locului, fara consiliere psihologica".

Parlamentarii romani le-au cerut "imperios" norvegienilor reanalizarea cazului Bodnariu: Suspiciuni de vicii de procedura

"Sunt chestiuni foarte serioase pe care noi le-am prezentat si autoritatile norvegiene. Fac meseria asta de vreo 22 de ani. A fost una dintre cele mai grele, mai complicate actiuni de politica externa pe care le-am facut, vreau insa sa marchez faptul ca a fost o deschidere a autoritatilor norvegiene la care nu m-am asteptat (...)

Suntem convinsi in ceea ce priveste corectitudinea acestei cauze si eu cred ca autoritatile norvegiene cu care am avut un dialog extrem de corect si de deschis au inteles ca aceasta solidaritate a societatii romanesti va merge va departe si se va adanci, si vor fi mai departe si vor fi in continuare si proteste de strada si demersuri pe langa parlamente nationale si mecanisme europene care se pun in functie pentru ca aproape toti membrii familiei Bodnariu (n.r. mai putin Ruth - mama) sunt cetateni ai UE si Norvegia trebuie sa tina cont si de acest aspect", a adaugat Corlatean.

Un nou caz Bodnariu in Norvegia: Au castigat in instanta, dar nu si-au primit copiii nici dupa un an

In perioada 20-22 ianuarie, o delegatie a Camerei Deputatilor, condusa de vicepresedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, Mircea Dolha, din care au facut parte deputatii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane si o delegatie a Senatului alcatuita din senatorii Titus Corlatean, Ben-Oni Ardelean si Marian Vasiliev au efectuat o vizita de lucru in Norvegia.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Corlatean Norvegia protectia copilului reforma Bodnariu , #romani Norvegia