Conditii de cosmar pentru romani in Germania: Sunt tratati ca sclavii

Joi, 27 Iunie 2013, ora 23:3014290 citiri
Conditii de cosmar pentru romani in Germania: Sunt tratati ca sclavii
Foto: taz.de

Muncitorii romani si bulgari sunt tratati ca sclavii in abatoarele din Germania. Aceasta este concluzia unui reportaj difuzat luni televiziunea publica germana.

Conditiile de munca si locuit pentru sute de muncitori din Romania si Bulgaria sunt asemanatoare celor in care erau tinuti scalvii, sustin reporterii germani, citati de rebelion.org.

Acestia s-au deplasat la un camin al companiei Wiesenhof din Bremen, unul dintre cei mai mari producatori de carne din Germania, unde au descoperit ca blocul este inconjurat de sarma ghimpata si de oameni de paza.

Jurnalistii au fost impiedicati sa intre. "Am venit sa vad un cunoscut, de ce nu pot intra, aici nu locuiesc oameni care isi platesc chiria?", a intrebat reporterul. "Pentru ca proprietarul nu vrea", au raspuns oamenii de garda.

Unul dintre romanii cazati aici a povestit conditiile pe care trebuie sa le suporte: "Ne trezim la doua noaptea, la cinci dimineata si muncim pana suntem trimisi inapoi la culcare. Suntem controlati tot timpul, intra chiar si in camera sa vada daca dormim".

Camerele sunt pline de paturi si nu exista niciun pic de intimitate, se mai arata in reportaj.

Nivelul de trai din Romania, cel mai scazut din UE - raport Eurostat

Muncitorii castiga intre 600 si 700 de euro pe luna. Ei au contracte de munca sezoniera cu agentii din Romania sau Bulgaria, unde li s-au promis salarii de 1.200 de euro.

Autoritatile germane au declansat o ancheta in urma difuzarii reportajului, care a mentionat si alte cazuri similare in tara.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris ca "se stia de ani de zile ce se intampla".