Ce fac muncitorii sezonieri romani daca se imbolnavesc in Germania? (Video DW)

Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 13:33
17100 citiri
Ce fac muncitorii sezonieri romani daca se imbolnavesc in Germania? (Video DW)
Foto: Arhiva Pixabay

Un culegator roman de sparanghel a murit in Germania de COVID-19. Decesul s-a produs sambata, dar informatia a fost confirmata tarziu.

Barbatul avea 57 de ani si lucra la o ferma de sparanghel din zona orasului Bad Krozingen. Inainte de a muri, romanul s-a plans de tuse si ca ii curge nasul. Venise in Germania pe 20 martie 2020, asa ca este foarte probabil ca in aceasta tara sa se fi infectat cu coronavirus.

Astfel ca se pune intrebarea "Ce fac lucratorii sezonieri romani daca se imbolnavesc in Germania?".

Horatiu Dancu, asistent social si consilier pentru cetatenii romani defavorizati in cadrul unui proiect european, arata ca, desi in anunturile de angajari in Germania de pe Internet scrie ca sezonierilor li se ofera asigurari medicale, acest lucru nu se reflecta si in realitate.

Astfel, multi dintre angajatii romani nu sunt asigurati medical in Germania.

"In principiu, asigurarea medicala pentru persoanele care sunt angajate sezonier in Germania nu este reglementata de sistemul social. Daca munca se efectueaza in termen de trei luni, respectiv 70 de zile, din partea angajatorului in Germania nu se contribuie la asigurarea sociala, ceea ce inseamna ca nici la asigurarea medicala.

De aceea, teoretic se poate pleca de la premisa ca persoanele care se incadreaza in durata asta de munca sezoniera nu sunt asigurate in sistemul german social", a explicat Horatiu Dancu pentru Deutsche Welle.

Intrebat ce se intampla cu romanii care lucreaza in Germania si au simptome de coronavirus de exemplu, Dancu a replicat: "In cazuri de urgenta, persoanele, teoretic, trebuie tratate in Germania, indiferent daca exista sau nu o asigurare medicala in cazul persoanei. Intrebarea este ce se intampla cu costurile de pe urma tratamentului".

Asistentul social a mai explicat ca, avand in vedere ca este vorba de munca sezoniera, in cazul romanilor care sunt angajati si full-time in tara, daca exista astfel de cazuri de urgente, costurile ar trebui decontate de Romania. Sau de tara de provenienta a lucratorilor sezonieri, dupa caz.

"Din punctul meu de vedere, in momentul cand o persoana preia un contract de munca sezoniera in Germania si in tara de provenienta deja este angajat, deci se contribuie in casa de asigurari pe baza unui contract de munca, teoretic este asa: asigurarea medicala este practic prin contributiile la casa de asigurari din tara de provenienta si atunci ar trebui sa se tina si un card de sanatate pentru uz international si acela ar fi actul cu care adevereste asigurarea medicala.

Dar costurile intr-adevar trebuie preluate de Casa de Asigurari din Romania si fiecare ar trebui sa se intereseze si la Casa de Asigurari din tara de provenienta ce preia exact (costuri - n.red.)", a mai afirmat Dancu.

Citeste si The Guardian scrie despre romanii care culeg sparanghel in Germania: Sunt mai importante recoltele din Vest ca sanatatea lucratorilor din Est?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#lucratori romani Germania, #muncitori sezonieri romani Germania , #romani Germania