Cati romani sunt plecati la munca in strainatate si de unde provin cei mai multi

Luni, 24 Martie 2014, ora 11:3224418 citiri
Cati romani sunt plecati la munca in strainatate si de unde provin cei mai multi

Cei mai multi imigranti romani plecati sa lucreze in alte tari ale Uniunii Europene provin din regiunea Moldova, un numar insemnat plecand si din Transilvania.

Astfel, aproximativ 2,5 milioane de romani muncesc in strainatate, cei mai multi in Italia si Spania - aproape 1,9 milioane de emigranti, potrivit Evenimentului Zilei.

Numerele sunt cifre oficiale, insa in realitate este posibil ca semnificativ mai multi romani sa munceasca in afara granitelor.

Astfel, in Italia se afla, oficial, peste un milion de romani - 1.072.000 de emigranti din tara noastra. In Spania locuiesc circa 800.000 de conationali, in timp ce in Germania se afla peste 171.000 de emigranti romani.

Marea Britanie, ai carei politicieni si cetateni s-au speriat de un "val" de imigranti romani dupa 1 ianuarie, numara circa 95.000 de emigranti romani.

Ungaria, Belgia si Austria sunt urmatoarele tari europene ca numar de muncitori romani.

In ce priveste judetele tarii cu cei mai multi locuitori plecati la munca peste granite, Neamtul conduce detasat, cu 11 la suta dintre cetateni care muncesc in strainatate. Pe locul doi se afla Bacaul, cu 9 la suta, urmat de Suceava si Bistrita, cu cate 8 la suta dintre locuitori plecati in afara tarii.

In schimb, din judetele Dambovita si Giurgiu si din Bucuresti au plecat la munca in afara tarii circa 1 la suta dintre locuitori. De altfel, in sudul tarii sunt cei mai putini romani plecati in strainatate.

De asemenea, referitor la copiii ramasi in tara, fara parinti, cei mai multi sunt in regiunea de Nord-Est, unde se afla peste 30.000 de astfel de parinti. In Sud-Est sunt circa 12.800, iar in Nord-Vest aproape 10.000. In total, peste 80.000 de copii din Romania aveau, in anul 2013, parinti plecati la munca in strainatate, cei mai multi aflandu-se in judetul Suceava - 8.500.