La Cancun, in Mexic, a fost oficiata prima liturghie in limba romana

Marti, 30 Martie 2021, ora 10:55
5800 citiri
La Cancun, in Mexic, a fost oficiata prima liturghie in limba romana
Liturgie romaneasca la Cancun FOTO basilica.ro

Comunitatea ortodoxa romaneasca din Cancun, Mexic, a participat duminica trecuta la prima Sfanta Liturghie in limba romana.

Conform basilica.ro, slujba a fost oficiata de pr. Daniel Ene, Secretar eparhial - Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Statelor Unite ale Americii, in biserica catolica Sf. Maria.

Clericul a oficiat o vizita misionara in Mexic, in perioada 18 - 22 martie, cu binecuvantarea Mitropolitului Nicolae si la invitatia ES. Marius-Gabriel Lazurca, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Statele Unite Mexicane.

La Sfanta Liturghie au participat Ambasadorul Marius Lazurca, Consulul Onorific al Romaniei in Cancun, Eduardo Albor, si mai multi credinciosi romani care locuiesc in Cancun si Playa del Carmen.

"Romanii din Cancun au avut prilejul sa se spovedeasca in aceasta prima saptamana a Postului Mare, sa faca pomenire pentru cei adormiti si de asemenea sa asculte pentru prima data Sfanta Liturghie in limba romana in aceasta parte a lumii", a declarat Pr. Daniel Ene.

Urmeaza Columbia si Venezuela

Dupa Sfanta Liturghie, oficialii romani s-au intalnit cu preotul Luis Pablo Garza, parohul bisericii catolice Sf. Maria din Cancun, si cu Monsenor Pedro Pablo Elizondo Cardenas, Episcopul Catolic de Cancun, care a primit din partea Mitropolitului Nicolae Icoana Comemorativa a anului 2021. Icoana o reprezinta pe "Maica Domnului de la Guadalupe - Patroana copiilor nenascuti" si protectoare a Americilor.

"Icoana daruita pastreaza in centru acest chip al Maicii Domnului dimpreuna cu chipul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii Mitropoliei, alaturi de Sf. Gheorghe Pelerinul si Sf. Rafael de Brooklyn, ocrotitorii Protopopiatului de New York, Noua Anglie si Estul SUA", a explicat pr. Daniel Ene.

In cadrul intalnirilor s-a discutat ideea infiintarii unei parohii ortodoxe romanesti in aceasta zona unde nu exista nici o biserica ortodoxa. Cea mai apropiata se gaseste la 300 de km distanta in orasul Merida, fiind in jurisdictia Bisericii Antiohiene, a precizat pr. Daniel Ene.

Dupa Cancun, Parintele Daniel Ene a vizitat comunitatea romaneasca din Mexico City. Clericul a slujit la Catedrala Greaca Sf. Sofia in prezenta Mitropolitului Atengora al Mitropoliei ortodoxe grecesti de Mexic, America Centrala, Columbia, Venezuela si Insulele Caraibe, si a Episcopului Isihios de Makrianis (Patriarhia Ecumenica).

In perioada 23-31 martie, parintele Daniel Ene efectueaza o vizita misionara in Columbia, urmand ca in luna aprilie sa viziteze Venezuela, acolo unde exista o parohie romaneasca cu o biserica de lemn construita in stil maramuresean.

Ce-a făcut Anca Todoni la turneul WTA din Mexic după ce a obținut victoria carierei
Ce-a făcut Anca Todoni la turneul WTA din Mexic după ce a obținut victoria carierei
Jucătoarea română de tenis Anca Todoni, locul 226 mondial şi venită din calificări, a fost eliminată, vineri, în optimile turneului de categorie WTA 125 de la San Luis (Mexic). Todoni a...
Cum s-a terminat finala Ligii Națiunilor din America de Nord. SUA și Mexic au jucat cu trofeul pe masă
Cum s-a terminat finala Ligii Națiunilor din America de Nord. SUA și Mexic au jucat cu trofeul pe masă
Selecţionata Statelor Unite a învins cu scorul de 2-0 echipa Mexicului şi-a păstrat titlul în Liga Naţiunilor din zona CONCACAF (America de Nord, America Centrală şi Caraibe). Americanii...
#cancun, #liturghie romaneasca, #Mexic, #spovedanie , #stiri diaspora