Birocratia Ambasadei romane in Israel, invocata in justitie de imigranti

Duminica, 08 August 2010, ora 11:47
2652 citiri
Birocratia Ambasadei romane in Israel, invocata in justitie de imigranti
Foto: Arhiva

Ambasada Romaniei in Israel are nevoie de trei pana la patru luni pentru eliberarea unui certificat de nastere, scrie Haaretz relatand ca un grup de aparare a intereselor muncitorilor straini a invocat birocratia pentru a cere autoritatilor extinderea perioadei necesare prezentarii unor acte.

Un grup de aparare a intereselor muncitorilor straini din Israel va depune, duminica, o plangere la Inalta Curte de Justitie si va invoca procedurile birocratice greoaie de la unele ambasade, inclusiv a Romaniei, pentru a cere guvernului extinderea perioadei necesare prezentarii de documente pentru legalizarea situatiei copiilor imigrantilor ilegali.

Autoritatea pentru Populatie si Imigratie din Israel va incepe inregistrarea a sute de rezidenti ilegali, care doresc includerea copiilor lor in decizia Cabinetului prin care garanteaza statutul legal in anumite conditii.

Grupul de aparare a intereselor cetatenilor strain va cere duminica in justitie ca Guvernul sa prelungeasca la 90 de zile perioada in care acesti imigranti pot prezenta documentele necesare, invocand imposibilitatea producerii actelor in 21 de zile, cum prevede legea in prezent.

Familiile cu copii care nu indeplinesc criteriile vor trebui sa paraseasca tara in decurs de 30 de zile.

Guvernul israelian a pus trei conditii pentru ca muncitorii straini aflati ilegal in Israel sa primeasca permise de rezidenta - copiii lor trebuie sa vorbeasca ebraica, sa fie inscrisi in scolile israeliene, iar parintii trebuie sa fi intrat candva legal in tara.

Potrivit Biroului Central de Statistici al Israelului, in Israel se afla peste 100.000 de muncitori imigranti clandestini. Dintre acestia, 900 sunt din Romania. Restul provin din Thailanda, Philipine, fosta Uniune Sovietica, Nepal, China.

Autoritatile israeliene vor incepe inregistrarea copiilor la birouri deschise in Haifa, Be'er Sheva si Tel Aviv si vor pune la dispozitie translatori, in timp ce reprezentantii grupurilor de sustinere a imigrantilor vor fi la fata locului, gata sa acorde asistenta.

Guvernul a spus ca cei care vor aduce majoritatea documentelor necesare vor primi un ragaz suplimentar de 21 de zile pentru a prezenta si restul actelor cerute.

Decizia permite Ministerului de Interne sa acorde statutul de rezident permanent copiilor care au frecventat scolile israeliene timp de cel putin un an si sunt inscrisi la scoala si pentru anul viitor, copiilor care au stat in Israel cel putin cinci ani consecutivi si copiilor care au intrat in tara inainte de a implini varsta de 13 ani. Parintii acestor copii trebuie, de asemenea, sa fi intrat legal in tara. Parintii si fratii copiilor care indeplinesc aceste conditii vor obtine permis de rezidenta temporara.

Petitia pe care grupurile de sustinere a imigrantilor o vor depune duminica la Inalta Curte de Justitie descrie cum obtinerea documentelor de la ambasade face imposibil de respectat termenul stabilit de guvern, scrie Haaretz. De pilda, Ambasadei Romaniei ii trebuie trei pana la patru luni pentru a elibera un certificat de nastere, Ambasada Etiopiei are nevoie de doua luni pentru a emite un pasaport, iar Ambasada Filipinelor da termen de o luna pentru un pasaport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#muncitori Israel, #Ambasada Romania Israel , #romani munca