Belgia depune plangere impotriva Germaniei, din cauza muncitorilor romani si bulgari

Marti, 19 Martie 2013, ora 18:215091 citiri
Belgia depune plangere impotriva Germaniei, din cauza muncitorilor romani si bulgari
Foto: Spiegel

Belgia va face plangere impotriva Germaniei, la Comisia Europeana, din cauza asa-numitului "dumping", adica scaderea nivelului salariilor, prin angajarea muncitorilor romani si bulgari.

Potrivit cotidianului belgian Le Soir, citat de agentia bulgara Focus, companiile germane angajeaza cetateni din Europa de Est, in mare parte din Bulgaria si Romania, carora le platesc un salariu mediu de 3-5 euro pe ora. Imigrantii sunt nevoiti sa lucreze si pe timpul noptii, fara a primi vreo asigurare sociala sau de sanatate.

"Aceasta nu se poate intampla in China, insa este posibil in fata usii Belgiei, in mijlocul Europei", scrie sursa citata.

Plangerea va fi semnata de ministrul belgian al Economiei, Johan Vande Lanotte, dar si ministrul Muncii, Monica de Coninck.

Belgia protesteaza astfel fata de conditiile in care sunt angajati muncitorii din tarile est-europene, la fabricile germane de procesare a carnii. Decizia de depunere a plangerii a fost luata si in urma sesizarilor primite de la companiile belgiene de procesare a carnii.

Vicepremierul Vande Lanotte a explicat ca multe companii belgiene din sectorul de procesare a carnii au fost fortate sa se mute in Germania pentru a supravietui pe aceasta piata competitiva.