Avocatul Poporului cere Germaniei informatii despre siguranta sanitara a muncitorilor romani sezonieri

Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 13:56
4380 citiri
Avocatul Poporului cere Germaniei informatii despre siguranta sanitara a muncitorilor romani sezonieri
Foto: Arhiva Pixabay

Avocatul Poporului a trimis o scrisoare ministrului federal al Muncii din Germania, Hubertus Heil, precum si presedintelui Comisiei pentru petitii din Parlamentul german, Marian Wendt, solicitand cateva lamuriri privind situatia muncitorilor romani sezonieri.

Avocatul Poporului vorbeste despre situatia exceptionala din acest moment si masurile de distantare sociala care nu par a fi respectate acolo unde lucreaza muncitorii romani.

"Traim vremuri exceptionale in care trebuie sa dam dovada de solidaritate si sprijin si, ca atare, va solicit ajutorul in vederea obtinerii unor informatii referitoare la muncitorii din Romania care vin in Germania pentru a lucra in agricultura (cules de sparanghel). Avocatul Poporului, in calitate de garant constitutional al drepturilor si libertatilor fundamentale, este preocupat, intre altele, si de situatia muncitorilor romani sezonieri care se afla in Germania in aceasta perioada", arata Avocatul Poporului in scrisorile trimise autoritatilor din Germania.

Avocatul Poporului face referire la starea de urgenta decretata in Romania, dar si la zborurile charter permise din Romania pentru muncitorii sezonieri.

"Pana la data de 17 aprilie, 1.500 de muncitori sezonieri din Romania au ajuns in Germania cu zboruri charter. Pana la inceputul lunii mai sunt planificate inca 15 zboruri charter cu muncitori sezonieri catre Germania si Marea Britanie, din Bucuresti, Iasi si Cluj Napoca. Persoanele care au plecat ca muncitori sezonieri nu au fost testate, nestiindu-se nimic despre posibilitatea de a fi infectate cu noul coronavirus. Mai mult, unii dintre ei au inceput sa povesteasca despre conditii de cazare care nu asigura igiena minima, cu atat mai putin distantarea sociala, pe care si Germania o implementeaza pe teritoriul sau", mai arata Avocatul Poporului in scrisori.

Avocatul Poporului a cerut date despre:

- daca angajatorilor germani li s-a permis aducerea muncitorilor sezonieri dupa ce au facut dovada respectarii, in locurile de cazare si cele de munca, a standardelor de igiena firesti in aceasta perioada?

- ce s-a intamplat si ce se va intampla cu muncitorii sezonieri depistati cu coronavirus? Daca exista posibilitatea instituirii izolarii sau a carantinei, cu posibilitatea de a munci pentru muncitorii nou sositi, care trebuie sa lucreze separat de ceilalti angajati timp de 14 zile si nu au voie sa paraseasca sediul companiei?

- ce se intampla cu muncitorii sezonieri care se imbolnavesc si au nevoie de asistenta medicala? Cine le pune la dispozitie medicamente? In ce conditii au acces la asistenta medicala specializata in spital?

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Avocatul Poporului romani Germania, #romani munca Germania , #romani Germania