Acuzatii de fals in acte publice la Consiliul Romanilor de Pretutindeni: Sesizari la Parlament si Ministerul Justitiei

Marti, 13 Iunie 2017, ora 17:19
10392 citiri
Acuzatii de fals in acte publice la Consiliul Romanilor de Pretutindeni: Sesizari la Parlament si Ministerul Justitiei
Foto: Facebook / Tommy Tomescu

Regulamentul Consiliului Romanilor de Pretutindeni (CRP) a fost modificat fara aprobarea Congresului si trimis la Parlament, sustine Tommy Tomescu (foto centru), presedintele executiv al CRP. In replica, Biroul de comunicare al Consiliului neaga acuzatiile.

Tomescu a sesizat Parlamentul si Guvernul Romaniei, insa pana acum cele doua institutii nu au avut nicio reactie oficiala.

Consiliul Romanilor de Pretutindeni (CRP) a fost ales de congres in urma cu un an, cu scopul de a folosi propria experienta a membrilor sai pentru a furniza "informatii, analize si propuneri" Parlamentului, ministerului de resort sau altor institutii.

Tommy Tomescu, presedintele executiv al CRP, spune ca a constatat ca o parte dintre colegi au falsificat regulamentul si s-au prezentat cu el in fata comisiilor de specialitate din Parlament. Mandatul unui consilier a fost propus pentru a fi marit pe hartie, fara aprobarea congresului, de la 1-2 ani la 3-4 ani. In plus, consilierii au solicitat sa nu mai lucreze voluntar, ci sa fie platiti.

"M-am opus acestui fals si uz de fals, sesizand parlamentarii de Diaspora, Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni si Guvernul Romaniei, care a trimis sesizarea catre Ministerul de Justitie", a declarat Tommy Tomescu pentru Ziare.com.

Mai mult, directorul Centrului comunitar Roman din Londra este neplacut surprins de faptul ca actualii parlamentari de diaspora nu sunt deloc impresionati de gravitatea faptelor inregistrate.

"Actualii parlamentari de diaspora i-au invitat pe cei implicati in aceste falsuri la intalnirea Comisiei din C.Dep, pentru a discuta despre urmatorul Congres, dar nu avem nicio informatie ca le-au cerut celor din conducerea CRP sa justifice toate aceste documente false, desi au fost sesizati de mine", a mai acuzat Tomescu, transmitandu-le senatorilor si deputatilor pentru diaspora ca devin, astfel, "complici".

Presedintele executiv al CRP se opune categoric modificarilor la regulament.

"Majoritatea actualilor membri voluntari nu se implica acum, cand sunt cu un mandat teoretic de un an, daramite atunci cand vor avea un mandat de 3-4 ani. Atunci, cum vin ei sa ceara un mandat si mai lung?

Consiliul este gandit ca o organizatie a voluntarilor din diaspora si un mandat de 3-4 ani va aduce necesitatea ca acestia sa fie platiti pentru a se implica eficient, ceea ce eu nu sustin catusi de putin. Consiliul trebuie sa fie o organizatie a activistilor din diaspora care se implica activ si nu a unor sinecuristi", a explicat acesta pe Facebook, sugerandu-le celor care vor "sa faca astfel cariera din reprezentarea diasporei" sa se angajeze la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni sau sa candideze la Parlament.

De altfel, Tommy Tomescu a lansat in dezbatere publica duminica, de Ziua Romanilor de Pretutindeni, un Proiect de Metodologie pentru Centrele comunitare romanesti, care a fost trimis si la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni.

UPDATE marti, 13 iunie: Intr-un drept la replica remis marti redactiei Ziare.com, adica la doua saptamani de la publicarea articolului, Biroul de comunicare al Consiliului Romanilor de Pretutindeni precizeaza ca acesta "nu a modificat in niciun fel regulamentul de functionare sau statutul", afirmatiile dl Tomescu fiind "neadevarate si calomnioase" si aducand "atingere voluntarilor" din Consiliu.

Totodata se precizeaza ca propunerea de remunerare a membrilor consiliului a apartinut dl Matei Adrian Dobrovie, nu membrilor consiliului. De asemenea, se mai arata ca bugetul pentru anul 2017 alocat de statul roman pentru Consiliu sau pentru sedinte si activitati "este zero".

Reactii de la alesii Diasporei

In Camera Deputatilor, romanii din diaspora sunt reprezentati de: Constantin Codreanu (PMP), Doru Coliu (PMP), Nicolae Popescu (USR) si Mihai Voicu (PNL).

Constantin Codreanu este si presedintele Comisiei parlamentare pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii.

In Senat, interesele romanilor din afara granitelor sunt sustinute de Radu Mihai Mihail (USR) si de Viorel Badea (PNL), acesta din urma fiind si presedintele Comisiei romanilor de pretutindeni.

Contactat de Ziare.com, deputatul Constantin Codreanu a confirmat ca subiectul falsurilor a fost discutat la comisie, dar a precizat ca nu s-a luat nicio masura sau decizie.

"Am avut discutii cu cei de la Consiliu, cunosteam problema. I-am cerut in primul rand un raport de activitate presedintelui Marius Livanu. Dansul nu ne-a trimis niciun fel de document. (...) Ne-am intalnit in cadrul comisiei de la Camera Deputatilor si nemultumirea a fost mare pentru ca ei nu au prezentat nimic, niciun fel de raport, macar o lista de actiuni pe care le-au facut - pentru ca ele, in esenta, nu exista.

Dl Tomescu nu este singurul care semnaleaza aceste probleme legate de congres, sunt mai multi membri care sunt nemultumiti. Ne dorim ca in comisie sa revizuim intreaga metodologie, pentru ca documentul care sta la baza constituirii acestui congres este unul foarte amatoriceste realizat si sunt foarte multe hibe acolo, pornind de la reprezentativitatea celor care participa sau de la mandatul lor, dar si durata, si ceea ce presupune el. Oamenii din diaspora, care sa asiste, spun ei, parlamentarii, isi doresc birouri in Bucuresti. Este ilogic!", ne-a declarat deputatul ales de romanii din strainatate.

Acesta a mai precizat ca discutiile vor continua.

"Nu s-a batut in cuie nimic. Ii vom convoca din nou, asteptam un raport de activitate, pentru ca statul roman a consumat niste bani (cu organizarea congresului - n.red.) ", a subliniat Constantin Codreanu.

La randul sau, deputatul USR Matei Dobrovie ne-a spus ca se lucreaza la o noua metodologie, timp in care se cere imperativ un raport de activitate din partea CRP.

"Inca nu s-a decis nimic. Eu am facut un apel pe Facebook prin care am cerut tuturor celor interesati sa trimita propuneri legate pentru imbunatatirea metodologiei. Cel mai probabil vom discuta saptamana asta in comisie.

I-am rugat sa ne spuna ce fel de analize si studii au facut pana acum, conform menirii lor. Asta a fost dezamagirea, ca nu s-a raspuns deloc concludent, s-a incercat ocolirea subiectului. Pana sa discutam despre mandate de 3-4 ani si despre bani, trebuie sa discutam despre ce fac aceste organisme, care e utilitatea lor, daca scopul trecut in lege a fost implinit.

Le-am cerut sa prezinte un raport de activitate ca sa ne facem o idee despre ce s-a facut pana acum si ce trebuie sa imbunatatim. Din pacate, discutia s-a centrat pe mandate, pe alocarea de fonduri, dar prea putin pe rezultate. De aici trebuie plecat si discutat, nu pe impartirea de locuri sau pe cate fonduri se aloca, pentru ca sa nu uitam: costurile organizarii congresului au fost suportate din bugetul Camerei Deputatilor.

Putem sa luam in considerare salarizarea, ca sa ii incurajam pe oameni sa participe, sa vina cu idei, dar pe mine ma intereseaza si rezultatul.

O sa sistematizez propunerile primite si in cadrul comisiei noi vom decide ce este viabil si ce nu", ne-a declarat deputatul USR.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#fals Consiliul Romanilor pretutindeni, #fals acte consiliu diaspora , #romani strainatate