Portretul românului din diaspora care votează AUR: "Adoptă gândirea şi limbajul extremist al celui care până ieri îi era persecutor"

Joi, 03 Februarie 2022, ora 17:08 4609 citiri
Simpatizanții AUR se raliază proiectelor propuse de liderii partidului FOTO Facebook/ George Simion

Alianța pentru Unirea Românilor este creditată de diverse sondaje sociologice cu o cotă de simpatie ridicată în rândul românilor emigrați în Europa. Un expert în migrație a încercat să întocmească un profil al posibilului alegător AUR din diaspora.

Alexandru Cohal este specializat în sociolingvistică în Italia și are expertiză în sociologia și antropologia migrației.

Cercetător la Institutul de Filologie Română ”A. Philippide” din Iași și vicepreședinte al Asociației pentru Dezvoltarea Moldovei, Cohal este emigrant la rândul său, locuind peste 15 ani in Italia.

Reputatul sociolog a acordat un interviu în care a vorbit despre resorturile "chimiei" între discursul promovat de AUR și unii dintre românii emigrați.

"Când făceam interviuri cu migranţii, prin 2014, aveam să fiu surprins de pasiunea cu care unii români din Italia susțineau Lega Nord, un partid de extremă dreapta, suveranist, xenofob şi anti-român, de dragul valorilor pe care extremiștii italieni le susțineau şi care erau aceleași ale AUR azi: familia, patria, etnia, credinţa.

Când te uiţi de departe, pare paradoxal, însă de aproape explicaţia e logică: după perioada de acomodare apare nevoia de a fi apărat, de a fi acceptat ca parte a întregului, de a nu mai fi obiectul discriminării. Aşa se activează mecanismului egoist al ‘ultimului din barcă’ – pentru care barca a devenit prea plină deci nimeni nu mai trebuie să urce din urmă.

Acest migrant adoptă gândirea şi limbajul extremist al celui care până ieri îi era persecutor. Naționalismul este acel curent de gândire prin care se consumă cel mai uşor astfel de tensiuni. Naționalismul o explicaţie facilă a oricărui insucces, una în care mânia migrantului îşi poate găsi şi motivarea şi catharsisul", explică Alexandru Cohal.

Puteți citi continuarea interviului în publicația Ziarul de Iași.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News