Invenție genială: Depistează bolile de care suferi de la distanță, fără să mergi la doctor

Marti, 03 Mai 2022, ora 02:29 4397 citiri
Dispozitiv revoluționar pentru depistrarea bolilor de la distanță FOTO: The Conversation

Oamenii de știință de la Universitatea Melbourne din Australia au dezvoltat o invenție cu adevărat genială, un dispozitiv care permite diagnosticarea instantanee a bolilor oamenilor, de la distanță.

Această nouă metodă revoluționară constă în investigarea celulelor biologice ale unei persoane, acasă, fără a mai fi nevoie ca pacientul să meargă la doctor, prin analizarea unei probe de salivă sau de sânge prelevată de acesta.

Experții au dezvoltat noua tehnologie și speră ca ea să fie incorporată în câțiva ani în lentila telefoanelor mobile, un lucru care ar însemna un salt extraordinar pentru detectarea bolilor și tratarea lor în fază incipientă, potrivit The Conversation.

Deși până acum cercetătorii de la Universitatea Melbourne au testat noua metodă doar în laborator, ei speră ca în viitor această nanotehnologie să permită detectarea bolilor în medii medicale, în lumea reală, folosind doar un telefon mobil.

Ei cred că invenția lor minune să poată ajuta la salvarea a milioane de vieți. Noua tehnologie se bazează pe investigarea celulelor biologice cu ajutorul unui microscop optic.

Noul avion revoluționar american: Aeronava supersonică ce va schimba lumea VIDEO

Un efort științific major este în prezent îndreptat spre valorificarea nanotehnologiei pentru a înlocui componentele optice mari tradiționale. Acest lucru se realizează prin crearea unor dispozitive de numai câțiva nanometri, cu un mare potențial de producție în masă, cu costuri reduse.

Experții au dezvoltat dispozitivul care poate efectua imagini într-o fază instantanee, iar lucrarea lor a fost publicată pe 30 aprilie 2022 în revista ACS Photonics. În prezent costul de fabricație al dispozitivului ar fi în jur de 1.000 de dolari australieni.

Noi dezvăluiri în presa elvețiană despre viața ascunsă a liderului de la Kremlin VIDEO

Dar, ei speră că atunci când se vor fabrica în masă costurile să scadă, iar în câțiva ani, dispozitivul să fie incorporat în telefoanele mobile. Astfel, se va putea face diagnosticarea medicală de la distanță, practic depistarea bolilor unei persoane aflate acasă, în care pacientul și-ar lua singur un eșantion de analiză, de salivă sau de sânge (o picătură), iar imaginea obținută de dispozitiv ar putea fi trimisă online rapid la orice laborator din lume.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News