Greșelile banale pe care le fac adesea oamenii cu diabet. Pot duce la complicații medicale serioase

Duminica, 09 Aprilie 2023, ora 05:32
7466 citiri
Greșelile banale pe care le fac adesea oamenii cu diabet. Pot duce la complicații medicale serioase
Aparat pentru măsurarea nivelului de zahăr din sânge FOTO Pixabay

Diabetul este o boală cronică ce afectează milioane de oameni din întreaga lume. Apare atunci când organismul nu reușește să genereze sau să folosească eficient insulina, un hormon care gestionează nivelul zahărului din sânge.

Pentru a menține un nivel sănătos al zahărului din sânge, persoanele cu diabet trebuie să își schimbe stilul de viață, asta pe lângă medicamentația prescrisă de medic. Cu toate acestea, oamenii diagnosticați cu diabet fac adesea greșeli pe care nici nu le realizează, dar care au un impact semnificativ asupra sănătății lor, conform medical-news.org.

1. Nu măsoară regulat nivelul zahărului din sânge

Unul dintre primii și cei mai critici pași în gestionarea diabetului zaharat este testarea regulată a nivelului de zahăr din sânge. Aparatul măsoară nivelul cu ajutorul unei singure picături de sânge și vă permite să ajustați medicamentele și dieta în consecință. Dacă nu monitorizați acest aspect, vă expuneți la un risc crescut de complicații.

2. Sar peste mese

Uneori este greu să luăm toate cele trei mese recomandate, mai ales în zilele agitate, însă este esențial ca oamenii cu diabet să facă un efort în acest sens. În mod ideal, ar trebui să consumați mese cu aceeași cantitate de carbohidrați și zahăr la fiecare 3-4 ore pentru a permite dozarea adecvată a insulinei. Dacă săriți peste o masă, nivelul zahărului din sânge poate să scadă, lucru care poate cauza hipoglicemie, care poate duce la simptome neplăcute precum amețeli, confuzie sau chiar leșin.

3. Prea mulți carbohidrați

Carbohidrații sunt o sursă crucială de energie pentru organism, dar impactul lor asupra nivelului de zahăr din sânge este un motiv de îngrijorare. Deși este bine să consumați alimente bogate în carbohidrați cu moderație, gestionarea acestora poate fi deosebit de dificilă pentru cei cu diabet. Consumul excesiv, în special de carbohidrați simpli, cum ar fi zahărul și pâinea albă, poate provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ducând la rezistența la insulină și la potențiale complicații de sănătate în timp.

4. Nu fac exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, pot scădea nivelul zahărului din sânge și pot reduce nivelul de colesterol rău. Multe persoane cu diabet nu fac sport în mod regulat, ceea ce poate duce la un nivel prost gestionat de zahăr din sânge și la un risc crescut de complicații.

5. Nu iau medicamentele așa cum au fost prescrise

Gestionarea diabetului necesită medicamente. Pancreasul nu poate metaboliza zahărul în mod corespunzător, iar ficatul eliberează prea mult zahăr care nu a fost procesat. În ciuda acestui fapt, mulți pacienți cu diabet nu iau medicamentele așa cum le-au fost prescrise.

Insulina cu acțiune rapidă își face efectul în 15 minute, dar diabeticii tind să ia prea mult în efortul de a scădea mai repede glicemia. În consecință, nivelul zahărului din sânge nu este bine gestionat, iar riscul de complicații crește. Cel mai bine este să vă echilibrați mesele și să luați o cantitate mică de insulină la început, puteți lua întotdeauna mai multă mai târziu.

6. Ignoră simptomele

Ignorarea simptomelor diabetului poate fi periculoasă. Dacă aveți simptome cum ar fi urinarea frecventă, senzație accentuată de sete sau vedere încețoșată, este obligatoriu să vă prezentați la medic.

7. Nu iau micul dejun

Micul dejun este în general cunoscut ca fiind cea mai importantă masă din zi, iar acest lucru se aplică și la diabetici. Săritul peste micul dejun poate scădea nivelul zaharului din sânge, ceea ce duce la hipoglicemie. De asemenea, acest obicei ajută la gestionarea poftei de mâncare pe tot parcursul zilei, făcând mai puțin probabil ca diabeticii să mănânce în exces sau să facă alegeri alimentare proaste mai târziu în cursul zilei.

8. Neglijează aportul de fibre

Fibrele sunt un nutrient esențial care oferă o serie de beneficii, inclusiv echilibrarea colesterolului și favorizarea bacteriilor bune din intestin, lucruri favorabile în gestionarea diabetului. Spre deosebire de carbohidrații simpli, carbohidrații care conțin fibre sunt digerați și absorbiți mai lent, ajutând la menținerea nivelurilor stabile de zahăr din sânge între mese. Opțiunile excelente de carbohidrați cu fibre includ alimente din grâu integral, cartofi dulci, dovlecei, linte, orez brun, fasole și quinoa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#diabet, #greseli, #diabet alimentatie , #stiri sanatate