Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Mașinăria de ”trezit” șoferi din beție cruntă. Cât costă aranjarea analizelor de sânge la Serviciul de Medicină Legală

Joi, 25 August 2022, ora 03:40
8211 citiri
Mașinăria de ”trezit” șoferi din beție cruntă. Cât costă aranjarea analizelor de sânge la Serviciul de Medicină Legală
Asitenta de la medicina legală prinsă că falsifica probele de sânge în cazul șoferilor băuți FOTO bihorjust.ro

O afacere extrem de profitabilă s-a derulat chiar sub nasul autorităților timp de cinci ani în incinta laboratorului de analize toxicologice din cadrul Serviciului de Medicină Legală Maramureș.

Contra unor sume de bani, analizele de sânge în cazul șoferilor prinși băuți la volan căpătau valori mult diminuate, sub nivelul care ar fi dus către un dosar penal și suspendarea permisului pentru o lungă perioadă de timp.

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au descoperit că în această afacere era implicată una dintre asistentele de la laboratorul din cadrul SML Maramureș, dar și alți doi intermediari care țineau legătura cu șoferii în culpă.

Potrivit anchetatorilor în perioada 2015-2021, asistenta Mihaela Cristina Coste ar fi primit 33.000 lei și 800 euro de la zece șoferi prinși băuți la volan de către echipaje ale poliției rutiere.

În schimbul banilor, aproximativ o mie de euro de persoană, rezultatul analizelor de sânge erau falsificate astfel încât valorile să fie mult mai mici decât cele reale.

În anchetă au fost inculpați, pe lângă asistentă, și alte persoane, printre care șoferi și intermediari.

Totul ar fi ieșit la iveală în data de 14 ianuarie 2021, când un șofer din Târgu Lăpuș, agent de vânzări, a provocat un accident soldat doar cu pagube materiale. Testat cu alcooltestul de către echipajul de poliție, rezultatul a relevat că bărbatul băuse înainte să se urce la volan, având o alcoolemie de de 0,49 mg/l. Știind că la analizele de sânge, valoarea alcoolemiei va fi cu mult mai mare, de regulă dublă, iar riscul unui dosar penal era iminent, bărbatul a luat legătura cu un amic, despre care știa că are relații la unul dintre spitalele mari din Maramureș, și i-a cerut să-l ajute cu rezultatul analizelor.

Cei doi au căzut la pace, astfel că în schimbul sumei de 5000 de lei, asistenta de la SML se angaja să-i rezolve problema. Ulterior șoferului i s-a mai cerut suma de 2500 de lei de către intermediar, acesta din urmă păstrând banii pentru el.

Unul dintre șoferi a făcut deja un accord de recunoaștere a vinovăției, recunoscând totul în fața procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș. Bărbatul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile. Acesta a fost găsit vinovat pentru dare de mită și cumpărare de influență. În plus, omul a mai fost trimis în judecată și pentru că a condus o mașină pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice.

Pe 8 iulie 2022, asistenta și cei doi complici ai săi au fost trimiși în judecată de către procurorii maramureșeni într-un dosar în care sunt acuzați de infracțiuni de corupție. Cauza nu a primit încă un prim termen de judecată pe fond.

Asistenta Costea este în prezent arestată preventiv și este acuzată de favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, luare de mită, fals intelectual.

Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcţionar din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa a fost prins în flagrant când primea 600 de lei mită de la o persoană, pentru a...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#DGA, #analize medicale, #alcoolemie soferi, #mita, #maramures, #medicina legala , #coruptie