Apelul urgent adresat de șeful ONU puterilor nucleare: ”Să eliminăm aceste arme înainte să ne elimine ele pe noi”

Marti, 21 Iunie 2022, ora 14:14 1589 citiri
Tratatul de neproliferare a armelor nucleare a intrat în vigoare în 1970 FOTO Facebook / ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel marţi, 21 iunie, la dezarmare nucleară. Actualul arsenal global de de focoase nucleare este o ”reţetă” pentru posibila distrugere a planetei, a avertizat el, potrivit dpa.

Apelul a fost făcut la începutul unei conferinţe de trei zile de la Viena, la care participă circa 80 de ţări semnatare ale Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare.

”Să eliminăm aceste arme înainte să ne elimine ele pe noi”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj transmis prin videoconferinţă.

Actualul arsenal global de aproximativ 13.000 de focoase nucleare este o ”reţetă” pentru posibila distrugere a planetei, având în vedere o lume afectată de conflict şi neîncredere, a mai spus șeful ONU.

Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Peter Maurer, a descris Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare (TPNW) ca fiind o ”piatră de hotar”.

Tratatul, care a intrat în vigoare în ianuarie 2021, obligă ţările semnatare să nu se angajeze în niciun fel de activităţi legate de arme nucleare şi cere să fie luate în considerare consecinţele lor umanitare.

La rândul său, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a subliniat urgenţa dezarmării nucleare totale. Austria a fost unul dintre iniţiatorii tratatului.

TPNW a fost semnat de 86 de ţări şi ratificat de 65 şi are ca scop prelungirea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), care a intrat în vigoare în 1970.

Nouă ţări deţin arme nucleare la nivel global. Aceste ţări, împreună cu NATO, nu participă la Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News