Revolta deținutului poreclit ”Suge Degete” la Penitenciarul Aiud. Cum s-a luptat cu gardienii infractorul condamnat la 26 de ani de închisoare

Autor: N.G.
Vineri, 19 Mai 2023, ora 21:50
4506 citiri
Revolta deținutului poreclit ”Suge Degete” la Penitenciarul Aiud. Cum s-a luptat cu gardienii infractorul condamnat la 26 de ani de închisoare
Deținutul s-a baricadat în cameră FOTO / Unsplash

Un deținut deosebit de periculos a provocat un veritabil scandal la Penitenciarul Aiud, unde s-a baricadat într-o camera de deținere și a rănit un polițist de penitenciare. Iancu F., zis ”Suge Degete” este beneficiarul unui cazier șocant, fiind condamnat de mai multe ori pentru fapte de tâlhărie, una dintre acestea având ca rezultat moartea victimei. Modul de acțiune era tipic.

Își urmărea victimele și le sustrăgea cu forța bunurile de valoare cum ar fi lănțișoare din aur, cercei din aur sau genți. Una dintre victime a murit în urma unei lovituri, bărbatul fiind condamnat pentru această faptă, în 2018, la 17 ani după gratii. În total, înainte de săvârșirea faptelor de ultraj de la Penitenciarul Aiud, avea de ispășit 26 de ani și 10 luni de închisoare. Bărbatul în vârstă de 38 de ani este judecat și pentru distrugere, procesul fiind pe rol la Judecătoria Aiud.

Procesul de ultraj s-a finalizat la instanța de fond în luna aprilie 2023. Potrivit dosarului, la finalul lunii martie 2022, fiind deținut în cadrul Penitenciarului Aiud, s-a baricadat în camera de deținere, întrucât nu dorea să fie mutat și era programat pe o cursă la data de 28 martie 2022. În acest sens, a distrus camera de deținere și a blocat intrarea cu ușa de la baie și a legat grilajul de pat folosind niște sfori improvizate. Totodată, acesta a desprins o țeavă de la instalația termică și a folosit-o pe post de armă.

Pentru a gestiona situația, șeful de tură a purtat negocieri cu deținutul, dar nu a reușit să-l convingă să renunțe la protest.

După ce s-a decis intervenția, s-a efectuat somația: «Încetați, deblocați!», după care i-au fost acordate suspectului aproximativ 30 de secunde pentru a înceta acțiunile nelegitime. Ulterior, a fost reluată somația și s-a acordat un nou termen de conformare, după care s-a procedat la utilizarea sprayului iritant-lacrimogen și s-a încercat deblocarea camerei prin încercarea de a tăia legăturile cu care era asigurat grilajul. Substanța iritant-lacrimogenă, însă nu avea niciun efect, întrucât era protejat de o mască improvizată”, se precizează în dosar. La un moment dat, l-a lovit cu țeava metalică la o mână pe unul dintre gardieni, care a avut nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Întrucât echipajul de intervenție nu a reușit să tăie legăturile, s-a dispus utilizarea jetului de apă. Astfel, gardienii au reușit să rupă legăturile și să intre în camera de deținere. În final, deținutul a ajuns în baie unde a fost imobilizat, timp în care i-a mai lovit de pe cei doi gardieni cu țeava metalică. Trimis în judecată, a recunoscut faptele și a primit 3 ani și 5 luni de închisoare, pedeapsă care se adaugă restului de executat de circa 16 ani. În final, deținutul poreclit ”Suge Degete” mai are de ispășit aproape 20 de ani de detenție.

Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează...
#detinut, #inchisoare, #Aiud, #revolta , #inchisoare