Stelian Ion îl critică dur pe Klaus Iohannis pentru desființarea de fațadă a SIIJ: "Este semnul renunțării la lupta anticorupție"

Vineri, 11 Martie 2022, ora 20:06 3655 citiri
Fostul ministru al Justiției îl acuză pe Klaus Iohannis că a validat noua rețea de control a justiției FOTO Facebook / Stelian Ion

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a criticat vineri, 11 martie, decizia președintelui Klaus Iohannis de a promulga legea privind desființarea SIIJ.

Atacul la adresa șefului statului vine în contextul în care USR îi solicitase să nu promulge legea înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie.

Potrivit USR, legea nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

Promulgarea legii este egală cu renunțarea la reforma justiției, transmite fostul ministru.

”Președintele Iohannis a promulgat legea prin care se reorganizează Secția specială de anchetare a magistraților într-o rețea națională. Au schimbat SIIJ cu RIIJ. Acesta este semnul renunțării la reforma justiției, la lupta anticorupție și la apărarea independenței magistraților.

Președintele Iohannis avea posibilitatea legală să întoarcă legea în Parlament pentru reexaminare. I-am cerut oficial, printr-o scrisoare pe care i-am adresat-o, să trimită legea în parlament, dar nu a vrut. Asta în ciuda faptului că știa despre opinia preliminară a Comisiei de la Veneția care critica în termeni duri proiectul lui Cătălin Predoiu.

Faptul că președintele Iohannis nu a așteptat câteva zile, până când Comisia de la Veneția va emite în mod oficial avizul pe proiectul lui Cătălin Predoiu, arată o ruptură profundă între angajamentele asumate de România și voința politică la cel mai înalt nivel.

Klaus Iohannis a ales astăzi să se mute cu toate bagajele în tabăra antireformiștilor din justiție”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

În plus, fostul ministru al Justiției amintește că inclusiv Comisia Europeană are îngrijorări cu privire la proiectul votat în Parlament.

”Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene, a anunțat că i-a transmis ministrului Cătălin Predoiu îngrijorările Comisiei față de proiectul de reorganizare a Secției speciale pentru anchetarea magistraților. Mai mult, Věra Jourová, va face ceea ce Cătălin Predoiu nu a făcut: va urmări îndeaproape discuțiile cu Comisia de la Veneția.

Câte semnale ar mai fi trebuit să primească ministrul Predoiu și președintele Iohannis ca să înțeleagă faptul că angajamentele trebuie respectate, că nu poți păcăli Comisia Europeană?

Tocmai acum, când statul de drept este în pericol, când democrațiile sunt în pericol, Klaus Iohannis decide că independența magistraților nu este așa de importantă și validează noua rețea de control și intimidare a justiției”, a conchis fostul ministru al Justiției.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Cu două zile înainte, CCR a respins sesizările depuse de USR și AUR.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News