USR a atacat la CCR legea care prevede desființarea SIIJ: ”Proiectul perfid al coaliției înfiinţează un alt mecanism mai diabolic”

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 17:49
2219 citiri
USR a atacat la CCR legea care prevede desființarea SIIJ: ”Proiectul perfid al coaliției înfiinţează un alt mecanism mai diabolic”
Proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite FOTO Pixabay

USR a depus miercuri, 2 martie, o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa proiectului care prevede desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Potrivit unui comunicat de presă, USR atrage atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei ”nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii”.

”Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista 'procurori desemnaţi'. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti 'procurori desemnaţi' vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta”, se arată în comunicat.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că sunt evidente ”interesul şi disperarea unora de a scoate magistraţii de sub competenţa DNA”.

”De la momentul înfiinţării, DNA a obţinut 117 condamnări definitive ale unor magistraţi corupţi, existând alte procese pe rol. În cazul SIIJ, creată în 2018, în plină epocă Dragnea, nu există nicio trimitere în judecată pentru corupţie. Magistraţii care se simt cu musca pe căciulă se tem, politicienii care vor protecţie din partea justiţiei pentru toate fărădelegile comise se tem şi ei. Coaliţia PSD-PNL-UDMR mimează astfel desfiinţarea SIIJ, printr-un proiect perfid care de fapt înfiinţează un alt mecanism, mai diabolic chiar decât Secţia Specială”, a susţinut Stelian Ion.

Reprezentanţii USR afirmă că proiectul privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat în grabă de coaliţia de guvernare, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie dat în aceste zile, şi fără să respecte termenul de 30 de zile de consultare publică.

”De asemenea, proiectul nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de la Veneţia, care a subliniat de mai multe ori în trecut importanţa existenţei unor secţii specializate, cum este DNA, nici rapoartele MCV, care au pus mereu accentul pe importanţa refacerii competenţelor DNA şi DIICOT”, se mai spune în comunicat.

Luni, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputaţilor, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
#desfiintare SIIJ, #USR, #CCR , #stiri USR