Care sunt pensiile speciale ce vor scădea. „O reformă de tip Caragiale. Cele aflate în plată, rămân în plată”

Miercuri, 24 Mai 2023, ora 03:32
8264 citiri
Care sunt pensiile speciale ce vor scădea. „O reformă de tip Caragiale. Cele aflate în plată, rămân în plată”
Inițiativa a trecut de Senat și se află în Camera deputaților de aproape 3 luni FOTO Unsplash

Parlamentarii din coaliția de guvernare vor depune amendamentele pentru proiectul privind desființarea pensiilor speciale joi, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, care a spus că vor fi bazate mai multe principii.

Inițiativa a trecut de Senat și se află în Camera deputaților de aproape 3 luni. Reprezentanții coaliției de guvernare vor lua în calcul ultimele recomandări ale Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene când vor lucra la aceste modificări, au transmis aceștia.

Cristian Seidler, deputat USR, a declarat pentru Ziare.com că această reformă este de „tip Caragiale” și că nu afectează pensiile aflate în plată.

„Termenul limită a fost 31.12.2022 pentru intrarea în vigoare a legii. Suntem 5 luni mai târziu așadar în maximă întârziere. Oricum, Marius Budai a spus că pensiile speciale aflate în plată, rămân în plată, adică o reformă de tip Caragiale.

Nu există încă amendamentele coaliției așa cum a și recunoscut Marius Budai. Propunerea USR este eliminarea pensiilor speciale, atât cele în plată cât și pentru viitor, cu respectarea deciziilor CCR și recalcularea pensiilor pentru militari, pe baza regulilor din sistemul public, contributiv.

Despre propunerea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a suspenda negocierile privind viitorul cabinet de miniștri până când se rezolvă greva profesorilor și pensiile speciale, Cristian Seidler spune că este o „perdea de fum”.

„Dacă PSD vrea eliminarea pensiilor speciale are voturile USR și legea trece mâine. Restul sunt povești”, a spus parlamentarul.

Deputatul USR consideră că cel mai mare risc este că păstrează pensiile speciale aflate în plată.

„Riscul este că proiectul adoptat prea târziu să păstreze pensiile speciale în plata. Asta e un risc pentru ideea de echitate în România. Riscul suplimentar pe PNRR este să nu primim banii aferenți acestui jalon și vorbim despre miliarde de euro conform declarațiilor reprezentanților comisiei europene”, a spus Seidler.

Deputatul spune că și pensiile speciale ale primarilor și parlamentarilor ar trebui eliminate.

„E posibil constituțional, e posibil legal, nu e posibil politic pentru PSD, PNL și UDMR”, a adăugat Cristian Seidler.

Proiectul de lege care ar trebui să desființeze pensiile speciale a fost depus în Parlament, la Senat, în luna decembrie 2022. În martie 2023 a fost adoptat de Senat și de atunci se află în Camera deputaților, forul decizional.

Proiectul trecut de Senat are mai multe amendamente depuse și votate de coaliția de guvernare care nu au fost suficiente pentru Comisia Europeană și Banca Mondială.

Noile indicații venite de la Comisia Europeană arată că inițiativa trebuie modificată substanțial în Camera deputaților pentru a respecta cerințele din PNRR.

Parlamentarii din coaliția de guvernare vor depune amendamentele joi, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, care a spus că vor fi bazate mai multe principii.

Cele mai importante modificări introduse prin reforma pensiilor speciale:

- pensionare la 65 de ani, fără excepție

- nicio pensie nu va fi mai mare ca salariul

- supraimpozitare pentru partea necontributivă

- pensia va fi calculată prin raportare la toată perioada de muncă

- creșterea vechimii necesare în specialitate

Marius Budăi spune că pensiile aflate în plată nu vor fi afectate.

„Pensiile aflate în plată nu vor scădea, nu au cum să scadă. Vorbesc doar de acele pensii care depășesc salariul aflat în activitate și acelea care nu afectează partea de contributivitate, este deja în proiectul de lege propus de Guvern și trimis în Parlament”, spune Budăi.

Acest lucru înseamnă că pensiile aflate în plată, care sunt mai mici decât salariul luat în perioada de activitate, nu vor scădea.

În plus, ministrul spune că pentru toate aceste modificări va fi o trecere treptată. „Nu poți face o rearanjare bruscă daca vrei responsabilitate”, spune Budăi.

Termen

Și ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a participat la întâlnirile cu reprezentanții Comisiei Europene.

Reprezentanții ministerului au transmis că reforma pensiilor speciale încă este obligatorie pentru a putea primi tranșa a treia din PNRR, de 3,1 miliarde de euro. Aceasta are termen în perioada mai - iunie 2023.

„Noi suntem în punctul în care trebuie să construim încrederea că România este pregătită să realizeze reformele pe care le are în plan: reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanța companiilor de stat sau reforma salarizării bugetare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#desfiintare pensii speciale, #pensii speciale, #taiere pensii speciale , #pensii speciale