Consecințele desființării CNATDCU. Emilia Șercan: ”Soluțiile politicienilor sunt să demoleze instituțiile care le pot pune în pericol imaginea”

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 03:40
7006 citiri
Consecințele desființării CNATDCU. Emilia Șercan: ”Soluțiile politicienilor sunt să demoleze instituțiile care le pot pune în pericol imaginea”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan FOTO Facebook/ Fundația Friends for Friends

Proiectul noii legi a educației prevede, printre altele, desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție cheie în analizarea plagiatelor.

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a explicat pentru Ziare.com că o astfel de decizie se răsfrânge negativ atât asupra mediului academic, cât și la nivel de percepție publică, având în vedere asalturile asupra acestei instituții din ultimii zece ani.

”Consecințele sunt greu de estimat la momentul acesta pentru că legea oferă doar cadrul general, oferă punctele de unde se dezvoltă legislația secundară, iar în acest caz, da, e foarte important cadrul principal legal, adică ce prevede legea.

Mai apoi e important ce se va decide prin legislația secundară. Ca decizie, este un semnal foarte prost pentru mediul academic faptul că se desființează CNATDCU, chiar dacă, din ce am văzut, ministrul (n.r. - Sorin Cîmpeanu) intenționează să înființeze o altă comisie care să ia locul CNATDCU. La nivel de simbolistică, la nivel de imagine publică, având în vedere istoricul și funcționarea CNATDCU în ultimii 10 ani, dar mai ales încercările de desființare și asalturile la adresa acestei instituții din ultimul deceniu, lasă o senzație foarte proastă la nivel de percepție publică”, explică Emilia Șercan.

CNATDCU, înlocuit de altă instituție

O altă instituție ar urma să ia locul CNATDCU, însă jurnalista de investigație susține că nu există o justificare privind această înlocuire.

”Și dacă ar exista o altă instituție care va lua locul CNATDCU, de ce nu putea să rămână CNATDCU în continuare și de ce să nu funcționeze în continuare sub această denumire? Adică nu văd o justificare a schimbării dacă asta încearcă să ne comunice ministrul (n.r. - Sorin Cîmpeanu), că de fapt nu se desființează CNATDCU, ci el va funcționa în continuare sub altă denumire”, spune Emilia Șercan.

Mai mult, ministrul Educației nu a comunicat clar detaliile acestei potențiale înlocuiri a CNATDCU cu o altă comisie.

”Nici măcar nu ne-a fost comunicată la modul acesta informația, iar domnul ministru Cîmpeanu n-aș putea să spun că nu se pricepe la comunicare și că nu înțelege ce este comunicarea publică pentru că îl vedem prezent peste tot în spațiul public, prezența sa este ultra mediatizată, la televizor, online, radio. Adică el face niște eforturi pentru imaginea sa publică, în schimb n-a depus nici cel mai mic efort pentru a clarifica ce se va întâmpla cu această instituție știind foarte bine sensibilitatea din ultimii ani referitoare la funcționarea CNATDCU”, adaugă Emilia Șercan.

Desființarea CNATDCU, în reflexul politicienilor

În urmă cu zece ani, în 2012, premierul în funcție, Victor Ponta, a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat. La scurt timp, Liviu Pop, ministru al Educației la acea vreme, a desființat CNATDCU prin ordin de ministru. Un deceniu mai târziu, situația pare trasă la indigo în contextul în care acuzațiile de plagiat tronează și asupra premierului Nicolae Ciucă.

Emilia Șercan a făcut această paralelă, susținând că de fiecare dată când au apărut suspiciuni de plagiat în tezele de doctorat ale unor premieri, reflexul miniștrilor Educației în aflați în funcție a fost să desființeze CNATDCU.

”Atunci când au apărut problemele de plagiat în tezele de doctorat ale unor premieri, reflexul miniștrilor care s-au aflat în funcție la acel moment au fost de a desființa CNATDCU. S-a întâmplat lucrul acesta în 2012, acum exact 10 ani, când ministrul Educației de atunci, Liviu Pop, a desființat CNATDCU la câteva săptămâni după ce premierul în funcție, Victor Ponta, a fost acuzat de plagiat.

Vedem că aceste reflexe nu au dispărut nici după 10 ani, au rămas intacte. Soluțiile politicienilor sunt mai degrabă să demoleze instituțiile care pot pune în pericol imaginea publică a unor politicieni și nu de a face acele instituții care trebuie să ia deciziile să fie mai puternice, să fie securizate din punct de vedere legislativ, astfel încât genul acesta de episoade să nu mai existe vreodată. Cu atât mai mult cu cât știm foarte bine ce a însemnat la nivel de imagine publică desființarea CNATDCU în anul 2012”, concluzionează Emilia Șercan.

Ce prevede Proiectul Legii învățământului superior în privința CNATDCU

Documentul ce are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică prevede desființarea CNATDCU, o instituție crucială în verificarea plagiatelor, potrivit EduPedu.

În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unui judecător.

Mai exact, actualul CNATDCU dispare total, iar prerogativele sale în materia acordării titlurilor de doctor și de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#desfiintare cnatdcu, #Emilia Sercan, #doctorat plagiat, #CNATDCU , #Stiri Emilia Sercan
Comentarii