Aproximativ jumătate dintre români nu știu că selectarea separată a deșeurilor este obligatorie, anunță ministrul Mediului

Joi, 20 Iulie 2023, ora 12:39
2067 citiri
Aproximativ jumătate dintre români nu știu că selectarea separată a deșeurilor este obligatorie, anunță ministrul Mediului
Problema deşeurilor şi a reciclării afectează toate domeniile economiei, inclusiv sănătatea populației FOTO Unsplash.com

Aproximativ jumătate dintre români nu ştiu că au obligaţia de a colecta separat deşeurile şi spun că nu au fost informaţi despre asta, anunță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), care cere autorităţilor locale să se implice în promovarea reciclării.

La Arad are loc, joi, 20 iulie, conferinţa regională "Reciclăm în România", dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deşeurilor, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil.

În cadrul conferinţei, directorul de Comunicare din cadrul MMAP, Mihai Drăgan, a declarat că "avem una dintre cele mai reduse rate de reciclare a deşeurilor municipale din Uniunea Europeană" şi că, potrivit Eurostat, "suntem la 14%".

Drăgan a spus că ministerul a realizat un sondaj, anul trecut, din care reiese că 73% dintre români "au un interes crescut pentru primirea de informaţii din acest domeniu, iar 88% sunt foarte interesaţi de colectarea separată şi de reciclare".

"Fără o colectare separată în fiecare casă, ne va fi în continuare ruşine că suntem la coada clasamentului Uniunii Europene în acest domeniu. Colectarea separată este principalul mesaj al campaniei noastre, dar bineînţeles că acest comportament trebuie să fie dublat de extinderea infrastructurii de colectare şi de reciclare. (...) Scopul este ca, în timp, comportamentul de a separa deşeurile să devină unul firesc în toate familiile şi în toate gospodăriile din România. Să fie un reflex dobândit de fiecare generaţie", a spus reprezentantul MMAP.

El a subliniat că această campanie se adresează inclusiv autorităţilor locale.

"Acum avem o şansă unică. Prin PNRR, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie fonduri dedicate pentru autorităţile publice locale, care să implementeze campanii de informare şi să dezvoltare infrastructura de colectare", a spus Mihai Drăgan.

Conform acestuia, 45% dintre români "nu au fost niciodată informaţi despre obligativitatea colectării separate a deşeurilor", iar "aproximativ jumătate dintre români au declarat că nu colectează separat deşeurile de niciun fel".

"Asta e o problemă de mediu, dar şi una economică, pentru că nu facem decât să aruncăm bani la groapa de gunoi. Deşeurile colectate separat, corect, devin o sursă de venit importantă", a mai spus reprezentantul MMAP, care a adăugat că schimbările se vor vedea în România după câţiva ani de campanii de informare.

"Reciclăm în România" este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

MMAP beneficiază de fonduri de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, mai mult de 580 de milioane de euro sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar. Alte 260 de milioane de euro sunt alocate pentru finanţarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului "plăteşte pentru cât arunci".

UE ia măsuri pentru a reduce şi recicla ambalajele. Vor fi interzise mai multe tipuri de recipiente, dar și ”substanțele chimice eterne”
UE ia măsuri pentru a reduce şi recicla ambalajele. Vor fi interzise mai multe tipuri de recipiente, dar și ”substanțele chimice eterne”
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, noi măsuri pentru a face ambalajele mai sustenabile şi pentru a reduce cantitatea deşeurilor de ambalaje din UE. Regulamentul urmăreşte...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#deseuri, #reciclare, #Ministerul Mediului, #informare populatie reciclare , #minister