„Samsarul deșeurilor” din Sectorul 5 scapă de pușcărie. Cât costa o plimbare cu camionul de gunoi prin centrul Bucureștiului MOTIVARE

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 22:15
3725 citiri
„Samsarul deșeurilor” din Sectorul 5 scapă de pușcărie. Cât costa o plimbare cu camionul de gunoi prin centrul Bucureștiului MOTIVARE
50 de euro/transport cerea Vasilică Vătafu de la fiecare camion cu deșeuri. FOTO: GazetadeCluj.ro

Vasilică Vătafu, un „șmecher” care a cerut 1,7 milioane de lei de la reprezentanții unor firme de salubritate din Sectorul 5 pentru ca mașinile de gunoi să nu fie amendate de Poliția Rutieră sau de Poliția Locală pentru că tranzitează centrul Capitalei, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Deși traficul de influență se pedepsește un închisoarea de la 2 la 7 ani, magistrații l-au „iertat” pe bărbat de pușcărie deoarece a făcut un denunț, a recunoscut faptele și a plătit prejudiciul.

Vasilică Vătafu a fost trimis în judecată pentru că în mai 2020 a pretins de la reprezentanții unor firme de salubritate sume de bani reprezentând un procent de 50% din taxa de tonaj datorată Primăriei Municipiului București de această asociere, aproximativ 1.782.800 lei.

El i-a lăsat să creadă – deși nu era adevărat – că are influență asupra unor funcționari din cadrul Poliției Rutiere și Poliției Locale, promițând că îi va determina pe polițiști să nu aplice amenzi autovehiculelor grele care transportau deșeuri preluate de la Primăria Sectorului 5, fără plata taxei de tonaj aferente.

Bucureștiul are anumite restricții de circulație legate de tonajul autovehiculelor, în Zona A, centrală, fiind permisă circulația mașinilor cu masa de până la 5 tone, iar în următoarea zonă, B, de până la 7,5 tone. Zonele sunt dispuse concentric, din mijlocul Capitalei către margini.

Camioanele de gunoi, „vămuite” cu 50 de euro / transport

Pentru a evita amenzile și pentru a putea circula „în voie” cu mașinile de gunoi prin oraș, reprezentanții societăților de salubritate au fost de acord, la un moment dat, să-i dea lui Vasilică Vătafu bani, pentru fiecare transport, negociind cu acesta suma de 50 de euro/camion.

Doar că Vasilică Vătafu n-avea nicio influență asupra polițiștilor, acesta păcălindu-i pe patronii firmelor de salubritate să-i dea bani pentru așa-zisa „protecție”.

Astfel, rețin anchetatorii, Vasilică Vătafu a primit, în mod necuvenit, de la reprezentanții societății, direct sau prin intermediari, în mai multe tranșe, în perioada mai 2020 - februarie 2021, suma de aproximativ 180.000 lei.

Denunțătorul a arătat în fața anchetatorilor că după ce a început să preia deșeu menajer inclusiv de la Sectorul 5, neavând stație de transfer pe raza Sectorului 5 sau în apropiere, mașinile lui trebuiau să tranziteze o zonă cu restricții de tonaj pentru a ajunge la garajul ADP-ului situat în șos. Viilor, în zona A, a Bucureștiului.

La un moment dat, în timp ce se afla la garajul ADP Sector 5 l-a cunoscut pe (inculpat – n.r.), acesta oferindu-se să îi faciliteze tranzitul camioanelor pe raza Sectorului 5, fără a mai fi nevoie de această autorizație, în condițiile în care autorizarea pentru toate camioanele ar fi costat aproximativ 100.000 euro / lună.

Iată ce rețin anchetatorii că le-a declarat denunțătorul:

  • Denunțătorul a arătat că (inculpatul – n.r) i-a spus că va interveni pe lângă poliția rutieră de pe raza Sectorului 5 și limitrof (Ilfov și Sectorul 4) astfel încât să nu fie sancționat, în schimbul remiterii a 50 de euro pentru fiecare camion care tranzita Sectorul 5, banii fiind doar pentru 24 de ore.
  • (Inculpatul – n.r.) i-a spus că va discuta cu polițiști de la Brigada Poliției Rutiere și Direcția Poliției Rutiere, pretinzând că din banii pe care îi va primi, el își va opri o mică parte, restul urmând să fie remiși polițiștilor de la rutieră.
  • Denunțătorul a declarat că Vasilică Vătafu nu i-a menționat numele niciunui polițist, dar au fost situații în care au avut loc accidente rutiere în care au fost avariate 5-6 mașini de către un camion care transporta deșeuri, iar poliția rutieră nu a intervenit, deși s-a deplasat la accident, iar latura civilă a fost rezolvată prin constatări amiabile. În acest scop, denunțătorul a susținut că i-a remis, după momentul înțelegerii, lunar, sume de aproximativ 100.000 lei.

Un transportator, rămas dator lui Vasilică cu peste 300.000 de lei

Un alt martor a declarat cu ocazia audierii din 23.02.2021, că în perioada mai-octombrie i-a dat lui (Vasilică Vătafu – n.r.) suma de 1.456.400 lei pentru evitarea plății taxei de tonaj pentru acces în zona A a municipiului București, respectiv Sectorul 4 și 5, a protecției în caz de accident și pentru evitarea amenzilor de la poliția rutieră și comunitară.

  • Martorul a arătat că sumele erau calculate în funcție de numărul de mașini care tranzitau zilnic Sectoarele 4 și 5, însă, ulterior, înțelegerea s-a schimbat, în sensul că sumele de bani erau plătite la fiecare cursă efectuată. Astfel, inițial era plătită o anumită sumă pentru tranzitul fiecărui autovehicul, indiferent de câte curse făcea, însă ulterior martorul a plătit pentru fiecare cursă efectuată.
  • Martorul a mai arătat că tariful a crescut ca urmare a faptului că (Vasilică Vătafu – n.r.) a rezolvat incidentele și accidentele care au survenit de-a lungul timpului. În ceea ce privește sumele restante pe care le datora lui (Vasilică Vătafu – n.r.), acesta a arătat că pentru cursele efectuate până în data de 23 octombrie avea o restanță la acesta de aproximativ 70.000 lei, din suma totală de 1.456.400 lei, iar de la data de 23 octombrie și până la momentul declarației, martorul a susținut că ar mai avea o sumă restantă de 326.400 lei, în funcție de cursele efectuate.
  • Martorul a arătat că i-a dat lui (Vasilică Vătafu – n.r.) diferite sumei de bani în cel puțin 30 de împrejurări distincte, sumele fiind cuprinse între 5.000 de lei și 20.000 de lei, întâlnirile având loc în parcarea de la Flanco, lângă Cimitirul Eroilor Revoluției, iar, ulterior, în spatele stației Petrom, în parcarea magazinului Kaufland.
  • Martorul a declarat că, potrivit înțelegerii, în situația unor eventuale evenimente rutiere, acesta îl anunța pe (Vasilică Vătafu – n.r.), fiind aproximativ 10 astfel de incidente, martorul având convingerea că acesta din urmă a intervenit la organele de poliție.
  • Referitor la sumele de bani remise, martorul a arătat că i-a remis numitului (Vasilică Vătafu – n.r.) suma de aproximativ 1.450.000 lei și că mai are față de acesta o datorie în cuantum de 320.000 lei.

Pedeapsa lui Vasilică – mică și după majorare

Judecătorii au notat în motivarea deciziei de condamnare că, potrivit legii, pentru existența infracțiunii de trafic de influență este necesar ca autorul să aibă influență ori să lase să se creadă că are influență asupra funcționarului public.

Această influență – reală sau presupusă – a făptuitorului trebuie să fi constituit pentru cumpărătorul de influență motivul determinant al respectivei operațiuni ilicite.

„Nu interesează dacă influenţa inculpatului era reală sau imaginară ori dacă această influenţă a fost folosită efectiv sau nu, esenţial fiind că el a promis intervenţia sa asupra unor funcţionari publici abilitaţi să decidă asupra aplicării sancțiunilor contravenționale pentru nerespectarea condițiilor de acces și transport în zone cu restricție”, au scris judecătorii în motivare.

Pe data de 20.05.2022, Tribunalul București l-a condamnat pe Vasilică Vătafu la 1 an de închissoare cu suspendare. Hotătârea a fost atacată de procurori la Curtea de Apel București, care i-a dat lui Vătafu 2 ani și 6 luni, dar tot cu suspendare.

Judecători: „A creionat un climat corupt al funcțiilor publice”

„Instanța de control judiciar apreciază că se impunea sancționarea mai severă a inculpatului întrucât fapta lui prezintă un pericol social ridicat, concretizat în modul elaborat în care s-a consumat activitatea infracţională prin care inculpatul a urmărit obţinerea, în mod constant, unui venit ilicit; acţiunile sale nu s-au rezumat doar la actul de pretindere, primind efectiv şi sume de bani, în perioada mai 2020 – februarie 2021 aproximativ 180.000 lei; acţiunea infracţională a adus o atingere imaginii instituţiilor publice, organelor statului implicate în comportamentelor contravenţionale, inculpatul lăsând să se înţeleagă, cu ocazia discuţiilor, că în acest timp, până la constatarea infracţiunii în flagrant, funcţionarii publici au fost mituiţi şi astfel nu au fost aplicate măsuri”, au reținut judecătorii.

Chiar dacă inculpatul prezintă circumstanţe favorabile – scriu magistrații în decizie – aplicarea unei pedepse mai severe se impune, atât ca intensificare a eforturilor de combatere a acestui gen de infracţiuni, pentru conservarea ordinii publice şi pentru întărirea sentimentului de încredere în instituţiile statului, dar și ca exemplaritate în vederea descurajării unor asemenea conduite.

„Inculpatul a comis infracţiunea prin creionarea unui climat corupt a funcţiilor publice, prin crearea imaginii că funcţionarii publici pot fi cumpăraţi şi în schimbul unor sume de bani pot lăsa lipsită de substanţă raţiunea propriei utilităţi sociale, este greu de anticipat cum inculpatul ar putea să dea dovadă de probitate morală, să aibă totodată o corectă raportare la valorile sociale, demers inerent în exercitarea acestor drepturi”, se mai arată în documentul citat.

Paștele catolic vine cu restricții de tonaj pe teritoriul Ungariei. Ce vehicule trebuie să țină cont de avertisment
Paștele catolic vine cu restricții de tonaj pe teritoriul Ungariei. Ce vehicule trebuie să țină cont de avertisment
Circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone este restricţionată, începând de joi seară, pe teritoriul Ungariei, măsura fiind luată întrucât în ţara vecină se...
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov anunță joi, 28 martie, că o bucată de aproximativ doi metri pătrați din tavanul unui supermarket s-a desprins și a lovit o...
#deseuri menajere, #Bucuresti, #tonaj, #taxa, #trafic de influenta, #condamnare, #suspendare, #curtea de apel bucuresti , #justitie
Comentarii
Poza movici
movici
rank 5
Pana si gunoiari scapa fara pedeapsa , justitia lui Peste !!