Descoperire științifică remarcabilă: Tsunami-ul cerebral și efectele devastatoare asupra oamenilor

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 02:21
9909 citiri
Descoperire științifică remarcabilă: Tsunami-ul cerebral și efectele devastatoare asupra oamenilor
Creierul este supus unui tsunami în cazul unui accident vascular FOTO: Newsweek

Un nou studiu al oamenilor de știință de la Universitățile din Cincinnati și Berlin, publicat în revista Annals of Neurology, a dus la o descoperire științifică impresionantă. Experții au găsit apariția unui tsunami cerebral, care se produce la 2 până la 5 minute după un accident vascular al creierului.

Acest fenomen, analizat la oameni, provoacă leziuni ireversibile ale creierului, care în cele mai multe cazuri duce la moartea pacienților. Cercetarea oferă o perspectivă a neurobiologiei morții, arătând cum aceste ”valuri ucigașe” ar putea ajuta pacienții cu traumatisme craniene severe să evite leziunile ulterioare și, eventual, să-și păstreze cea mai mare parte a funcțiilor creierului, potrivit Newsweek.

Deși restabilirea circulației este scopul principal în tratamentul de urgență, cercetătorii cred că înțelegerea modului în care creierul răspunde la epuizarea energiei ar putea ajuta la prezicerea timpului disponibil pentru resuscitare, ”până când apar leziuni ireversibile” în creier.

Care este vârsta ta reală de sănătate: Testul care îți spune adevărul despre vitalitatea personală, diferită de cea biologică

”Acest val de răspândire din creier, potențial reversibil, începe de obicei la 2 până la 5 minute după debutul ischemiei severe, marcând debutul unei modificări intraneuronale toxice, care duce în cele din urmă la leziuni ireversibile”, se arată în studiu.

Trebuie să menționăm faptul că în 2017, cercetătorii americani au raportat primul caz cunoscut de inversare a leziunilor cerebrale, atunci când au tratat o fetiță de 2 ani înecată. După ce ea nu a putut să vorbească, să meargă sau să răspundă la voci, medicii au folosit diferite tratamente cu oxigen, care i-au inversat semnificativ afectarea creierului.

Cercetările au implicat experții de la Universitatea Cincinnati, Statele Unite și de la Universitatea Berlin, Germania. La cele două centre medicale, au fost monitorizați, cu acordul familiilor, nouă pacienți care au suferit leziuni cerebrale.

Descoperire nemaipomenită în trupul oamenilor: Un nou organ găsit în corpului uman

”Rezultatele noastre sugerează că ”tsunami-ul cerebral” are loc cu o anumită variabilitate biologică, după un un stop cardiac și încetarea activității spontane a creierului”, prezintă studiul.

Această cercetare poate fi benefică pentru pacienții care suferă sau sunt expuși riscului de leziuni cerebrale sau deces, ca urmare a ischemiei cerebrale sau chiar a potențialelor accidente vasculare cerebrale.

Tsunami-urile cerebrale sunt de fapt o populație mare de celule cerebrale care suferă depolarizări masive. Ele se răspândesc lent, dar persistent în tot creierul, provocând disfuncții cerebrale pe scară largă, conform WIO News.

Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#descoperire stiintifica, #tsunami, #accident vascular cerebral, #atac cord, #leziuni cerebrale , #descoperire