Descoperire uluitoare a astronomilor: Planeta cu o formă ciudată, non-sferică VIDEO

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 01:324349 citiri
Descoperire uluitoare a astronomilor: Planeta cu o formă ciudată, non-sferică VIDEO
O planetă seamănă cu o minge de rugbi FOTO: Inverse

O echipă internațională de oameni de știință, care a publicat un studiu în revista Astronomy & Astrophysics, a făcut o descoperire neobișnuită în spațiu, nemaivăzută vreodată. Cercetătorii au observat o planetă cu o formă ciudată, care seamănă cu o minge de rugbi și nu cu o sferă, așa cum eram obișnuiți până acum.

Planeta este denumită WASP-103b și ea fost detectată cu ajutorul telescoapelor spațiale Hubble și Spitzer ale NASA, în cadrul misiunii CHEOPS a Agenției Spațiale Europene (ESA), fiind situată la aproximtiv 1.500 de ani-lumină de Pământ, potrivit Inverse.

Observațiile astronomilor au arătat că planeta se întinde la ecuator, fiind modificată de forțele gravitaționale și luând o formă alungită, ceva nemaivăzut în Sistemul nostru Solar, deoarece planetele de aici sunt prea departe de Soare pentru a avea un efect atât de dramatic.

Chiar și Io, Luna lui Jupiter, care este sub atracția puternică a acestei planete, pe parcursul perioadei sale orbitale de 42 de ore, rămâne aproape sferică.

China anunță o descoperire epocală pe Lună. Nici NASA nu a reușit așa ceva VIDEO

Găsirea unei astfel de planete este foarte rară, un alt exemplu fiind WASP-12b, care are o dimensiune similară și cu o formă alungită și o perioadă orbitală asemănătaore, dar aceasta este ”ruptă” de steaua sa de origine.

”Este incredibil că misiunea CHEOPS a reușit să dezvăluie această deformare. Este prima dată când se face o astfel de analiză și putem spera că observarea planetei pe un interval mai lung va consolida informațiile și va duce la o mai bună cunoaștere a structurii interne a acesteia”, a spus Jacques Laskar, astronom la Observatorul din Franța al Universității din Paris și co-autor al lucrării.

Descoperire impresionantă în Țara Sfântă: Dovezi despre Iisus Hristos găsite într-o biserică din deșert VIDEO

Studiile viitoare ale planetei WASP-103b îi vor ajuta pe astronomi să înțeleagă structura internă a sa și modul în care aceasta afectează atmosfera lumii, care este deformată, în comparație cu Jupiter.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News