Descoperire șocantă la Fermilab: Bosonul W care va schimba lumea și revoluționa fizica VIDEO

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 01:00
7367 citiri
Descoperire șocantă la Fermilab: Bosonul W care va schimba lumea și revoluționa fizica VIDEO
Particula numită boson W poate schimba fizica FOTO: Popular Mechanics

Oamenii de știință de la Acceleratorul de particule Fermilab din Illinois, Statele Unite, care au lucrat 10 ani la experimente laborioase, au făcut un anunț șocant pentru lumea fizicii, putând declanșa o adevărată revoluție în domeniu. Experții au descoperit că masa particulei subatomice denumită bosonul W are o valoare mai mare decât se credea până acum, rezultat care este în contradicție cu una dintre cele mai importante teorii ale fizicii moderne.

Rezultatul experimentului a fost descris drept ”șocant” de către profesorul David Toback de la Institutul Mitchell pentru fizică fundamentală și astronomie din Texas și participant la studiul Fermilab, care a fost publicat pe 7 aprilie 2022 în revista Science, potrivit BBC News.

Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unei noi teorii complete a modului în care funcționează universul. ”Dacă rezultatele vor fi verificate și de alte experimente, lumea va arăta diferit.

Trebuie să existe o schimbare de paradigmă. Speranța este că poate acest rezultat va fi cel care va sparge barajul. Faimosul astronom Carl Sagan a spus că ”afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare”. Noi credem că avem așa ceva”, a spus Toback.

Oamenii de știință de la Fermilab Collider Detector (CDF) din Illinois au descoperit doar o mică diferență în privința masei bosonului W, în comparație cu teoria de până acum, de 0,1%.

Concret, analiza cercetătorilor, care a durat 10 ani, între 2002 și 2011, și s-a finalizat acum, a descoperit că bosonul W are 80,433.5 megaelctronivolți, plus sau minus 9.4. Această valoare este cu aproximtiv 70-85 MeV mai mare decât prevede modelul standard al fizicii, conmform ABC.

Misterul legat de mormântul lui Iisus Hristos descifrat: Un savant american a făcut cercetări biblice și arheologice

Fizica nu poate explica în prezent materia întunecată din spațiu

Diferența a fost una surprinzătoare și foarte mare pentru fizicieni, mai ales că ea se bazează pe date adunate în 10 ani de experimente.

Bosonul W nu este singura particulă care contravine predicțiilor. Anul trecut, fizicienii au detectat discrepanțe la proprietățile magnetice ale unei alte particule elementare numite muon și încă la una, cunoscută sub denumirea de quarc de bază.

De-a lungul anilor, fizicienii au explorat o serie de ipoteze pentru a explica întrebările legate de cosmos, care nu corespund Modelului standard. ”Există o mulțime de posibilități ale fizicii care ar putea explica acest nou rezultat, dacă într-adevăr este o diferență reală”, a spus profesorul Ray Volkas de la Universitatea din Melbourne.

Secretul alinierii piramidelor de la Giza din Egipt: După 4.500 de ani a fost găsit de un arheolog american VIDEO

”Dacă acest lucru este real și nu este o părtinire sistematică sau o neînțelegere a modului în care se fac calculele, atunci este o mare descoperire, deoarece ar însemna că există un nou ingredient fundamental pentru universul nostru, pe care nu l-am descoperit până acum”, a spus Harry Cliff, fizician de la Universitatea Cambridge, care a lucrat la Fermilab.

Fizicienii știu de ceva timp că teoria trebuie actualizată. Ea nu poate explica în prezent prezența materiei invizibile (întunecate) din spațiu, nici expansiunea continuă accelerată a universului, determinată de o forță numită energie întunecată.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#descoperire fizica, #legile fizicii, #boson Higgs, #bosonul W, #accelerator particule SUA, #particule subatomice , #descoperire