Descoperire extraordinară a geologilor: Un continent pierdut găsit sub România și Balcani VIDEO

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 05:00
20950 citiri
Descoperire extraordinară a geologilor: Un continent pierdut găsit sub România și Balcani VIDEO
Un continent pierdut în istorie descoperit de cercetători sub Balcani FOTO: Science Direct

O echipă de palentologi și geologi francezi, americani și turci au făcut o descoperire excepțională, un continent pierdut în istorie situat între Europa, Africa și Asia, pe care cercetătorii l-au numit ”Balkanatolia”.

Această structură a existat în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani și s-a întins din Europa de Vest până în sudul Balcanilor, incluzând și Dacia, regiunea cuprinsă între Tisa, Carpați și Dunăre, cât și Turcia.

Acest continent uitat, Balkanatolia, care a găzduit o faună exotică, ar putea să fi ”pavat calea” pentru ca mamiferele asiatice să colonizeze sudul Europei, arată cercetarea condusă de Centrul national de cercetare ștințifică (CNRS) din Paris, Franța, potrivit Science Direct.

”Când și cum a ajuns primul val de mamifere asiatice în sud-estul Europei rămâne un aspect insuficient înțeles”, a spus paleontologul Alexis Licht de la CNRS.

Dar rezultatul nu a fost deloc dramatic. În urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, la sfârșitul Epocii eocene, un număr uriaș de mamifere native au dispărut din Europa de Vest, odată cu apariția a noi mamifere asiatice, într-un eveniment de extincție bruscă cunoscut acum sub numele de Grande Coupure.

Cu toate astea, descoperirile recente ale unor fosile din Balcani au schimbat această cronologie istorică indicând o bioregiune ”peliculară”, care pare să fi permis mamiferelor asiatice să colonizeze sud-estul Europei, cu 5 până la 10 milioane de ani înainte de Grande Coupure.

Bill Gates vine cu o predicție îngrijorătoare: O altă pandemie va lovi lumea VIDEO

Pentru a investiga acest aspect, Licht și colegii săi de la CNRS au reexaminat dovezile din toate siturile de fosile cunoscute în zonă, care acoperă actuala peninsulă Balcanică și regiunea Anatolia, cea mai vestică zonă din Asia.

Ceea ce au descoperit geologii arată că Balkanatolia a servit ca o piatră de temelie pentru mișcarea animalelor din Asia spre vestul Europei, odată cu transformarea vechii mase de pământ din continentul de sine stătător într-un pod terestru, coincizând cu unele ”schimbări paleogeografice dramatice”.

Invenție minune a cercetătorilor din Statele Unite: Dispozitivul care poate salva Pământul

În urmă cu 50 de milioane de ani, Balkanatolia era un arhipelag izolat, separat de continentele învecinate, unde a prosperat o colecție unică de animale, distincte de cele din Europa și din Asia de Est, a constatat studiul publicat online în Earth-Science Reviews și în revista care va apărea în martie 2022.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#descoperire continent, #descoperire continent scufundat, #descoperire arheologica, #Geologie, #Romania, #Balcani , #descoperire