Astronomii au făcut o descoperire unicat: Obiectul spațial ”de aur” din cosmos

Joi, 12 Mai 2022, ora 02:28
20315 citiri
Astronomii au făcut o descoperire unicat: Obiectul spațial ”de aur” din cosmos
O stea care conține aur a fost descoperită în Calea Lactee FOTO: UMich

Oamenii de știință de la Universitatea Michigan din Statele Unite, care au realizat un studiu publicat în revista Astrophycal Supplement Series, au făcut o descoperire impresionată, în Calea Lactee. Astfel, ei au găsit o stea ”standard de aur”, care conține un număr record de elemente chimice observate vreodată la un corp din spațiu.

Cercetarea, condusă de astronomul Ian Roederer de la Universitatea Michigan, a identificat nu mai puțin de 65 de elemente chimice din tabelul Mendeleev, în steaua denumită HD 222925, potrivit Umich.

Dintre acestea, 42 dintre ele sunt elemente grele, care sunt poziționate în partea de jos a tabelului periodic. Identificarea acestor elemente într-o singură stea îi va ajuta pe astronomi să înțeleagă un fenomen care se numește ”procesul rapid de captare al neutronilor” sau una dintre modalitățile majore prin care au fost create elementele chimice grele din univers, au anunțat cercetătorii.

”Din cunoștințele mele, acesta este un record privind orice obiect spațial de dincolo de Sistemul Solar. Și ceea ce face această stea unică este că are o proporție relativă foarte mare a elementelor chimice aflate în cele două treimi inferioare ale tabelului periodic. Am detectat chiar și aur”, a spus Roederer.

Cea mai mare catastrofă climatică din lume: Unde s-a produs evenimentul

”Aceste elemente au fost concepute prin procesul rapid de captare a neutronilor. Acesta este cu adevărat lucrul pe care încercăm să-l studiem: fizica de a înțelege cum, unde și când au fost create acele elemente”, a explicat astronomul.

Fenomenul detectat la steaua HD 222925 numit ”procesul r”, începe cu prezența unor elemente ușoare, precum fierul. Apoi, sunt create elementele grele, cum ar fi seleniu, argint, telur, platină, aur și toriu, iar acestea toate sunt rareori detectate la stele, susțin experții.

Descoperire de senzație: ”Este drumul spre Atlantida”, nemaivăzut la 3 kilometri adâncime VIDEO

”Nu există foarte multe medii în care se poate întâmpla așa ceva, poate două”. Unul dintre ele se referă la fuziunea stelelor neutronice, iar un altul ar putea avea loc prin ”procesul r”, după moartea explozivă a stelelor masive.

Astronomii au folosit un instrument al telescopului spațial Hubble al NASA, pentru a colecta spectre ultraviolete. De asemenea, ei au utilizat unul dintre telescoapele Magellan de la Observatorul Las Campanas din Chile.

NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
Descoperirile științifice legate de univers au demonstrat că acestea sunt practic fără limite, iar omenirea este entuziasmată atunci când primește noi vești de dincolo de lumea noastră....
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
#descoperire astronomica, #aur, #stele, #Calea Lactee, #Milky Way, #stele neutronice magnetari, #NASA, #Hubble , #descoperire