"Mama" balenelor. Craniul unui monstru marin străvechi, descoperit în Peru VIDEO

Sambata, 19 Martie 2022, ora 10:04
2641 citiri
"Mama" balenelor. Craniul unui monstru marin străvechi, descoperit în Peru VIDEO
FOTO Captura video

Paleontologii au dezgropat craniul unui prădător marin feroce, un strămoș străvechi al balenelor din zilele noastre, care a trăit într-un ocean preistoric ce acoperea o parte din ceea ce este acum Peru, au anunțat oamenii de știință.

Craniul bine conservat, vechi de aproximativ 36 de milioane de ani, a fost dezgropat intact anul trecut din rocile din sudul deșertului Ocucaje din Peru. Acesta are șiruri de dinți lungi și ascuțiți, a explicat într-o conferință de presă Rodolfo Salas, șef al departamentului de paleontologie de la Universitatea Națională San Marcos din Peru.

Oamenii de știință cred că mamiferul era un basilozaur, parte din familia cetaceelor acvatice, ai cărui descendenți contemporani includ balenele și delfinii.

Basilosaurus înseamnă „șopârlă-rege”. Însă animalul nu era o reptilă, deși corpul său lung s-ar fi putut mișca ca un șarpe uriaș.

Cel mai probabil prădătorul măsura aproximativ 12 metri lungime, sau aproximativ înălțimea unei clădiri cu patru etaje.

„A fost un monstru marin”, a spus Salas, adăugând că craniul, care a fost deja expus la muzeul universității, ar putea aparține unei noi specii de basilosaurus. „Când își căuta hrana, cu siguranță provoca multe pagube”, a adăugat Salas.

Oamenii de știință cred că primele cetacee au evoluat din mamifere care trăiau pe uscat cu aproximativ 55 de milioane de ani în urmă, la aproximativ 10 milioane de ani după ce un asteroid s-a prăbușit în apropiere de ceea ce este acum peninsula Yucatan din Mexic, distrugând majoritatea vieții de pe Pământ, inclusiv dinozaurii.

Salas a explicat că atunci când vechiul basilosaurus a murit, probabil craniul său s-a scufundat pe fundul mării, unde a fost rapid îngropat și conservat. „În timpul acestei epoci, condițiile pentru fosilizare erau foarte bune în Ocucaje”, a explicat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#descoperire arheologica, #paleontologie, #basilozaur , #stiri externe