Descoperire colosală privind dinozaurii. Arheologii au găsit chipul unui specimen, din care s-a păstrat până și pielea

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 15:55
18999 citiri
Descoperire colosală privind dinozaurii. Arheologii au găsit chipul unui specimen, din care s-a păstrat până și pielea
Specimenul a folosit o formă de camuflaj FOTO Twitter

Arheologii au găsit, în 2011, una dintre cele mai complete fosile de dinozaur văzute vreodată: un Ankylosaurus aproape complet, cu tepii și majoritatea membrelor sale, carapace și unele intestine, chiar și conținut stomacal.

Cel mai valoros lucru legat de descoperire este că pielea și în special fața dinozaurului au fost păstrate, deși pentru a le vedea, oamenii de știință au studiat mult timp, relatează Futurism.

Mark Mitchell, un tehnician la Muzeul Regal Tyrrell, a avut nevoie de 7.000 de ore și aproape șase ani pentru a exhuma cu grijă fosila, cioplind cu grijă roca din jur. Pentru eforturile sale, o specie nou descoperită de anchilozaur a fost numită în cinstea sa: „Borealopelta markmitchelli”.

„În timpul pregătirii, am adunat piesele ca un puzzle, iar animalul a început să capete o formă reală”, a spus Mitchell, descriind procesul minuțios.

„Cu o zi înainte de Crăciun”, a continuat el, „am pus împreună ambele părți ale gâtului și ale capului și ați putut aprecia puterea impresionantă a specimenului, era o creatură vie cu o conservare uimitoare”.

Muzeograful Donald Henderson consideră că această descoperire este literalmente „una la un miliard”.

Cercetătorii au reușit să obțină proba în 2017, iar de atunci au publicat o serie de studii impresionante.

Un astfel de studiu, condus de Caleb Brown, un curator la Muzeul Tyrrell, a examinat o structură osoasă cunoscută sub numele de ”osteoderm” găsit pe anchilosauri, care la specimenele mai puțin bine conservate cade de obicei.

Cu toate acestea, au rămas la locul lor, iar Brown a măsurat toate cele 172 de osteoderme.

„Multe schelete de dinozauri sunt păstrate dezarticulate, adică oasele lor sunt amestecate”, a spus Brown. „Prezența osteodermului păstrat în poziție perinatală în acesta și alte exemplare ne poate oferi indicii despre cum să reconstruim acele exemplare în care poziția carapacea este mai puțin clară”.

Specimenul a folosit o formă de camuflaj cunoscută sub numele de contraumbrire, care nu fusese văzută până acum la creaturi de dimensiunea sa, adică la animalele mari. Faptul că un astfel de dinozaur blindat a trebuit să folosească și camuflaj pentru a supraviețui, însemnă că perioada Cretacică a fost chiar mai brutală decât se credea odinioară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperire arheologica, #dinozaur, #piele , #stiri magazin