Descoperire istorică într-un fost lagăr nazist: Tezaur al evreilor găsit după 80 de ani

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 01:41
8211 citiri
Descoperire istorică într-un fost lagăr nazist: Tezaur al evreilor găsit după 80 de ani
Pandativ al evreilor descoperit într-un lagăr nazist FOTO: Haaretz

În lagărul nazist de la Sobibor din Polonia, care a fost înființat în martie 1942, au fost exterminați aproximativ 250.000 de evrei de către armata lui Hitler. Aici, arheologii dintr-o echipă internațională au descoperit un adevărat tezaur, care conține bijuterii ce au aparținut deținuților uciși.

Trei pandantive, care aveau gravată imaginea lui Moise ținând tăblițele cu cele Zece Porunci, iar pe cealaltă parte cu rugăciunea ebraică denumită ”Shema Yisrael” (”Ascultă, Israel”), au fost găsite într-un sit istoric din Polonia, care a găzduit lagărul de exterminare de la Sobibor, potrivit Haaretz.

Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) a anunțat descoperirea joi, 27 ianuarie 2022, cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a Holocaustului. Cercetătorii au comunicat faptul că pandantivele au fost realizate manual și sunt originare din Europa de Est, din Lviv din Ucraina, Polonia și fosta Cehoslovacie.

”Se știu puține lucruri despre poveștile din spatele pandantivelor, care sunt sfâșietoare”, a spus Yoram Haimi de la IAA, unul din cei trei arheologi care conduc săpăturile din Polonia.

Descoperire privind secretul prelungirii vieții. Cine sunt oamenii ce au câștigat la loteria genetică din naștere și vor trăi mult

”A fost posibil să identificăm un fel de tradiție sau modă în rândul comunităților evreiești din Europa de Est, aceea a pandantivelor care erau inscripționate cu ”Shema Yisrael” pe o parte și cu reprezentarea lui Moise, pe cealaltă”, a afirmat Haimi.

Unul dintre pandantive a fost descoperit de arheologi la o baracă, unde femeile se dezbrăcau înainte de a fi trimise în camerele de gazare. Zona a dezvăluit, de asemenea, zeci de piese de bijuterii ale femeilor din lagăr.

Descoperire importantă în lupta cu cancerul. Două plante medicinale ar avea efect în suprimarea tumorii

Lagărul de la Sobibor, a fost înființat în martie 1942, împreună cu cele de exterminare de la Treblinka și Belzec. Aproximativ 250.000 de evrei, majoritatea din Polonia, Olanda (actuala Țările de Jos) și Slovacia, au fost uciși la Sobibor între aprilie 1942 și octombrie 1943.

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Un militar spaniol a murit în mod accidental în timpul unui ”exerciţiu istoric cu gloanţe reale”, în cursul unor manevre NATO în Polonia, a anunțat luni, 22 aprilie, armata spaniolă....
#descoperire arheologica, #lagar nazist, #evrei exterminati, #evrei Holocaust, #evrei Holocaust exterminare, #Polonia , #descoperire