Ce au descoperit arheologii la aproape 2.000 de kilometri de București, pe terenul unei mănăstiri medievale

Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 23:51
8011 citiri
Ce au descoperit arheologii la aproape 2.000 de kilometri de București, pe terenul unei mănăstiri medievale
Arheologii fac săpături pe situl Łekno, Polonia FOTO: Live science/ Piotr Namiota

Arheologii din Polonia care excavau un cimitir de lângă o mănăstire au făcut o descoperire importantă. Acolo erau înmormântați atât călugării cât și mirenii.

Este vorba despre un schelet antic al unui bărbat care suferea de două forme ale unei afecțiuni extrem de rare. Acesta ar fi fost motivul pentru care s-ar fi retras la mănăstire.

Cimitirul este situat în micul sat Łekno, în vestul centrului Poloniei, conform Live Science.

Astăzi, Łekno are doar câteva sute de locuitori, dar în secolele al IX-lea și al XI-lea, era un oraș fortificat, cu o biserică mică, cu cupolă în apropierea centrului. În secolul al XII-lea, cistercienii - oameni care făceau parte dintr-un ordin religios catolic de călugări și călugărițe - au înființat o mănăstire în oraș. În jurul anului 1450, a fost înființat cimitirul, iar acolo au fost înmormântați atât călugării, cât și mirenii locali până în secolul al XVI-lea.

Când arheologii au excavat cimitirul monahal în 1990, au găsit peste 400 de morminte, inclusiv al unui individ de sex masculin etichetat 3/66/90. Datarea cu carbon a scheletului a sugerat că bărbatul a trăit în secolele IX-XI. Dar „faptul că mormântul a fost situat pe un zid al cetății este derutant”, a explica bioarheologul Magdalena Matczak pentru Live Science „Asemenea înmormântări nu se practicau în Polonia medievală”.

Bolile de care suferea bărbatul mort în urmă cu sute de ani

Examinând recent scheletul în profunzime, Matczak și colegii ei au făcut o altă descoperire interesantă: bărbatul avea displazii scheletice multiple, care sunt afecțiuni moștenite care pot afecta dezvoltarea și forma oaselor, cartilajelor, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Cel mai important, bărbatul avea probabil două forme diferite de nanism.

Prin generarea de modele 3D, cercetătorii și-ar putea concentra investigația asupra formei anormale a mai multor oase. Un craniu disproporționat, canale înguste pentru măduva spinării, coaste scurte și oasele șoldului sclipitoare au fost printre descoperirile care sugerează acondroplazia, o afecțiune în care o persoană are brațe și picioare foarte scurte, un trunchi de mărime medie și un tors mai mare decât media.

În plus, pe baza coatelor răsucite ale bărbatului și a palatului dentar arcuit și înalt, Matczak și echipa ei au stabilit că bărbatul avea o afecțiune rară numită dischondrosteoză Léri-Weill (LWD).

„În timp ce achondroplazia a fost cea mai frecvent întâlnită displazie în înregistrarea arheologică, doar câteva cazuri de LWD au fost diagnosticate”, au scris cercetătorii în studiul, publicat în Jurnalul Internațional de Osteoarheologie în luna august. Individul 3/66/90 este „primul caz de achondroplazie și LWD din perioada medievală în Europa Centrală”, au remarcat ei.

Planul actual al bioarheologului Magdalena Matczak și al colegilor ei este de a înțelege mai bine viața și moartea omului medieval.

„A fost înmormântat fără obiecte funerare, dar într-un mormânt tipic, indicând comemorarea sa potrivită după moartea sa”, a spus Matczak. „În funcție de faptul că omul era laic sau călugăr, viața lui ar fi putut varia foarte mult în funcție de condiția sa genetică. Mănăstirea era un loc de o mai mare incluziune pentru oameni diferiți fizic de lumea seculară, cu cerințele sale fizice mai mari în îndeplinirea rolul de soț și tată”.

Cercetătorii investighează dieta bărbatului utilizând analiza izotopilor de carbon și azot, ale cărei rezultate ar putea ajuta, de asemenea, echipa să-și verifice estimarea când a trăit bărbatul. Datorită unui fenomen numit efect de rezervor marin, o dietă bogată în fructe de mare poate înlătura estimările obținute prin datarea cu carbon, uneori cu sute de ani.

„Este posibil ca bărbatul să fi trăit mai târziu și să fi fost asociat cu cistercienii care au construit biserica pe rămășițele cetății și zidurile acesteia”, a spus Matczak. „Lunile următoare vor aduce răspunsuri la aceste întrebări interesante.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
#descoperire arheologica, #barbat antic, #doua forme nanism, #Polonia , #stiri internationale