Fotografia provocatoare publicată de un parlamentar maghiar, care visează o graniță ungaro - poloneză în nordul României FOTO

Duminica, 13 Noiembrie 2022, ora 11:54 13777 citiri
Deputatul maghiar László Toročkaj FOTO Twitter

Deputatul maghiar și fondatorul partidului de extremă dreaptă „Mișcarea Patriei noastre” László Toročkaj a decis să felicite Polonia de Ziua Independenței.

Politicianul dorește să existe din nou o graniță comună între cele două state, sugerând capturarea regiunii ucrainene Transcarpatia. El a scris despre toate acestea pe pagina sa de Twitter.

"Astăzi este Ziua Independenței Poloniei. Dumnezeu să binecuvânteze Polonia! Ne vedem la granița comună polono-maghiară!", a scris el pe 11 noiembrie.

A publicat o fotografie făcută după ce Ungaria a preluat Zakarpattia în 1939, unde un soldat polonez și unul ungur își strâng mâna la un post de frontieră. La acea vreme, regiunea ucraineană aparținea Cehoslovaciei.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei

Secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a calificat inacceptabil apelul deputatului maghiar. El a cerut, de asemenea, guvernului ungar să condamne „declarațiile iresponsabile”.

"Apelul deputatului maghiar László Torotskaya de a revizui frontierele de stat este inacceptabil. Facem apel la guvernul maghiar să condamne astfel de declarații iresponsabile care subminează relațiile bilaterale și nu corespund spiritului de bună vecinătate", a scris el.

Publicația slovacă Refresher scrie că, în 2006, un deputat ungar a organizat la Budapesta o demonstrație anti-slovacă, la care au fost arse simboluri naționale slovace. În același an, a fost expulzat din Slovacia pentru cinci ani pentru că dorea să organizeze un protest împotriva incidentelor etnice din Slovacia. Cu toate acestea, poliția slovacă a interzis protestul.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijártó, a declarat că Budapesta ar putea intra în războiul din Ucraina pentru a-i proteja pe maghiarii care locuiesc în Transcarpatia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News