Amendă penală pentru fostul deputat AUR Daniel Rusu, acuzat că a compromis o anchetă pe vremea când era primar

Autor: N.G.
Joi, 16 Iunie 2022, ora 14:34 1903 citiri
Deputatul Daniel Gheorghe Rusu

Un fost parlamentar AUR a primit o condamnare penală în justiție după ce a arătat într-un live pe Facebook un document dintr-un dosar penal nefinalizat. Daniel Rusu, deputat de Alba, este judecat pentru compromiterea intereselor justiției.

ÎCCJ a stabilit joi, 16 iunie, o amendă penală în valoare de 4.000 de lei, a cărei executare a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani. Dacă în acest termen nu mai săvârşeşte o altă infracţiune, deputatul scapă de plata amenzii penale.

Potrivit rechizitoriului, în data de 25 septembrie 2020, în cadrul unui ”live” pe contul său de pe reţeaua de socializare, Daniel Rusu a prezentat o ordonanţă (actul propriu-zis şi, parţial, conţinutul acestuia, respectiv numele unor persoane care făceau obiectul verificărilor organelor de cercetare penală) emisă la aceeaşi dată într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, adresată Primăriei comunei Şpring al cărei primar era la momentul respectiv.

Documentul se referea la cercetări efectuate cu privire la prezenţa unor persoane pe teritoriul comunei, care ar fi fost aduse special pentru votul la alegerile locale.

Pe perioada supravegherii, deputatul de Alba trebuie să respecte câteva măsuri obligatorii, respectiv să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Acesta mai trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1.248 de lei. Hotărârea a fost luată cu majoritate. Preşedintele completului care a judecat, pe fond, cauza a făcut opinie separată, în sensul în care a dorit condamnarea acestuia la amendă penală cu executare și a propus interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice şi dreptul de ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Hotărârea poate fi contestată la completul de 5 judecători ai ÎCCJ.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii