Depozitarea corectă a alcoolului: 5 sfaturi de care să ții cont

Advertorial
Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 18:32
9618 citiri
Depozitarea corectă a alcoolului: 5 sfaturi de care să ții cont
FOTO: Shutterstock.com

Fie că ești una dintre persoanele cărora le place să aibă întotdeauna acasă un bar aprovizionat pentru petreceri ocazionale cu prietenii sau ai primit în dar multe sticle de băuturi alcoolice, fie că locuiești în mediul rural și prepari în propria gospodărie pălincă tradițională și vin de țară, este bine să cunoști modalitatea corectă de depozitare a alcoolului, pentru ca acesta să-și păstreze cât mai bine calitățile și aroma.

Spre deosebire de mâncare, în ceea ce privește alcoolul nu trebuie să-ți faci griji că se va „strica”, deși acest lucru se poate întâmpla cu vinul și unele lichioruri. În cazul băuturilor alcoolice, problema mai mare o reprezintă deteriorarea gustului și a calității. Acesta este și motivul pentru care am adunat în rândurile următoare o serie de sfaturi de care să ții cont pentru depozitarea corectă a alcoolului. Iată recomandările noastre!

1. Îmbuteliază alcoolul în recipientele corespunzătoare

Dacă te numeri printre persoanele care prepară alcool în propria locuință, fie că vorbim despre o pălincă de prune tradițională sau un vin de țară din struguri albi, un prim pas important pentru o depozitare corectă a alcoolului este îmbutelierea acestuia în recipiente corespunzătoare. Vestea bună este că există pe piață o gamă de sticle extrem de variată, în toate formele, mărimile și culorile, menită să te ajute să depozitezi băuturile preferate într-un mod corespunzător.

În timp ce o sticlă pentru vin de 750 ml poate fi o alegere excelentă pentru depozitarea unui vin alb de țară, o sticlă flask de 200 ml este ideală pentru îmbutelierea unor băuturi făcute în casă, așa cum este țuica, pălinca sau diferitele tipuri de lichior. Pentru vinul roșu îți recomandăm să te orientezi spre sticle de culoare închisă, căci lumina poate avea efecte negative asupra calității acestui tip de vin.

2. Păstrează alcoolul departe de lumina soarelui

Chiar dacă există o mulțime de sticle în colecția ta de băuturi alcoolice pe care ți-ai dori să le păstrezi la lumină, ca elemente de decor, trebuie să știi că razele soarelui pot dăuna substanțial acestora. Acest lucru este valabil și pentru celelalte recipiente de păstrare a băuturilor alcoolice. Lumina poate dăuna alcoolului, razele soarelui având tendința de a schimba compoziția, textura și aspectul băuturilor, amplificând în același timp și evaporarea alcoolului.

De asemenea, în cazul unor băuturi alcoolice precum vinul și berea, există riscul fermentației. Tocmai din acest motiv, depozitarea corectă a alcoolului implică ferirea alcoolului de lumina soarelui și păstrarea sticlelor în locuri întunecate.

3. Menține o temperatură optimă pentru sticlele de alcool

Și căldura poate avea efecte negative asupra alcoolului, în funcție de tipul de băutură. De pildă, căldura poate determina băuturi precum vodka, țuica și whisky-ul să-și piardă din tărie, în timp ce vinul și berea pot începe să fermenteze. Și nici nu este nevoie ca temperatura să fie prea mare pentru ca alcoolul să înceapă să se degradeze. Din contră, este de ajuns să ții băuturile la temperatura camerei pentru ca astfel de probleme să apară. În mod ideal, alcoolul trebuie păstrat la temperaturi de 12-15 grade.

4. Băuturile alcoolice tari pot fi ținute la congelator

Atunci când vine vorba de băuturi alcoolice tari, așa cum sunt vodka sau ginul, acestea pot fi depozitate foarte bine și la congelator. Deși nicio băutură tare nu are nevoie să fie păstrată atât de rece, totul ține de preferințele în materie de servire și acesta nu este deloc un lucru rău, întrucât alcoolul nu îngheață. Chiar dacă nu vei opta pentru această metodă de depozitare, ginul și vodka se servesc mai bine reci, motiv pentru care experții recomandă să le ții la congelator cu aproximativ o oră înainte de servire.

5. Depozitează sticlele de alcool vertical

Orice sticlă de alcool ar trebui depozitată într-o poziție optimă. În timp ce sticlele de vin pot fi depozitate și orizontal sau înclinat, pentru a exista un contact permanent între dop și lichid, împiedicând astfel uscare dopului, pentru restul băuturilor este recomandată depozitarea în poziție verticală, pentru a evita contactul băuturii cu dopul.

Ține cont de sfaturile noastre și alege să depozitezi în mod corespunzător alcoolul, în așa fel încât acesta să-și păstreze calitățile în timp și de a te putea bucura de el ori de câte ori se ivește o ocazie specială!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#depozitare vin, #vin, #metode depozitare vin , #stiri life style