Cele 5 strategii pentru a învinge orice dependență, de la zahăr la vapare. "Îți vei salva întreaga viață de suferință"

Duminica, 18 Februarie 2024, ora 22:03
35416 citiri
Cele 5 strategii pentru a învinge orice dependență, de la zahăr la vapare. "Îți vei salva întreaga viață de suferință"
Persoană care vapează FOTO Unsplash

Este ușor să spui că ești dependent de ceva. Poate nu te poți abține de la dulciuri după cină, sau poate descoperi că pasiunea ta pentru cumpărături online te lasă fără bani.

Cu toate acestea, a fi cu adevărat dependent de ceva poate fi extrem de îngrijorător și provocator din punct de vedere mental.

Care este diferența dintre o adevărată dependență și simplul dor de ceva

Lauren White este consilier în dependențe, vorbitor motivațional și Consilier de dezvoltare personală.

"Diferența dintre o dependență și a-ți plăcea cu adevărat ceva este atunci când nu poți să te oprești fizic, emoțional și mental. Doar voința nu te va opri să faci lucrul de care ești dependent", a explicat aceasta pentru The Sun.

"A-ți plăcea ceva sau a simți o dorință nu este decât un puternic impuls de a face acel lucru, cum ar fi să vrei cu adevărat o felie de tort la ora 15:00, în timp ce o dependență este o nevoie compulsivă, chiar și atunci când știi consecințele potențial negative care pot apărea."

De fapt, o dependență de ceva, fie că este vorba de social media, țigări electronice sau zahăr, te poate face inapt să funcționezi fără aceasta.

Numai tu știi cu adevărat cum te simți.

Factorii care generează dependența

"De obicei, este vorba despre o substanță sau o activitate, dar în general, este ceva ce oferă o recompensă sau plăcere.

Oamenii sunt în general motivați să caute recompense și centrul recompensei din creier este afectat atunci când interacționează cu o substanță", a spus ea, adăugând că dopamina, care induce o senzație de bine, este eliberată de fiecare dată când o persoană experimentează dependența.

"Ceea ce face ceva mai adictiv este, de obicei, o substanță care provoacă o puternică reacție de dopamine, cum ar fi zahărul, de exemplu.

Tipul de substanță de care sunteți dependenți va dicta și cât timp va lua să fie depășită."

De ce sunt unele persoane mai predispuse la dependență decât altele?

Unele persoane sunt în general mai susceptibile să sufere de dependență.

"Rădăcinile dependenței se trag în mod obișnuit dintr-o experiență traumatică în viața noastră care ne afectează și ne determină să folosim ceva pentru a schimba modul în care ne simțim, pentru a face față."

Mai mult, Lauren explică faptul că problemele de sănătate mentală, stima de sine scăzută și autoevaluarea, precum și factorii genetici sunt, de asemenea, niște factori.

"Chiar dacă nu există o cauză reală în spatele dependenței, există credința că este o boală a creierului și poți să te naști cu ea, cu toate acestea, factorii de mediu pot declanșa și ei dependența."

Oricine poate avea o dependență și aceasta poate să preia controlul asupra vieții tale dacă nu ești sincer în privința ei.

Simți că ai o dependență?

Lauren spune că, deși poate fi dificil să renunți la o dependență fără a vedea un expert, există pași pe care îi poți face pentru a te elibera de efectul pe care aceasta îl poate avea asupra ta.

"Poate dura ceva timp pentru ca cineva să depășească o dependență, dar dacă lucrează la ei înșiși zilnic și se țin departe de aceasta, poate dura între șase și 12 luni, totuși este un progres zilnic", adaugă Lauren.

"Primul pas este să recunoști cu adevărat că ai o problemă"

"Asta este cea mai grea parte, deoarece oamenii se tem.

Există multă rușine care vine odată cu a fi «dependent», iar asta înseamnă că trebuie să te ocupi cu adevărat de problema care, în ochii cuiva, este adesea soluția la problemele lor."

De exemplu, dacă te simți stresat sau sub presiune, s-ar putea să te întorci la zahăr ca la un refugiu, când, în realitate, acesta este lucrul de la care încerci să te abții, deoarece, pe termen lung, îți face mai mult rău decât bine.

Abuzul de substanțe pentru a schimba modul în care te simți este o metodă de adaptare pe care mulți oameni o folosesc.

"Majoritatea oamenilor care recurg la dependențe găsesc dificil să trăiască viața așa cum este și, atunci când folosesc o substanță sau activitate aleasă de ei, îi scoate din realitate și îi ajută să nu simtă sentimentele din acel moment", a spus Lauren.

"Este foarte greu să recunoști că ai o problemă, dar trebuie să îți amintești că nu este nimic greșit în asta.

Este vorba despre a-ți schimba perspectiva și de a realiza că singurul mod în care poți să te schimbi este să faci ceva în privința asta."

"Se spune că secretele ne țin bolnavi, dar atunci când recunoști că există o problemă, ești sincer nu doar față de ceilalți, ci și față de tine însuți."

Identifică-ți cauzele. Când te întorci la dependența ta? Cunoașterea momentului, locului și motivului este cheia rezolvării problemei

Lauren a spus că foamea, furia, singurătatea și oboseala sunt adesea declanșatori, dar un declanșator poate fi, de asemenea, un semnal al unei amintiri neplăcute din viața ta, cum ar fi un loc, o situație, o persoană sau o dată.

Poate fi ascultarea unor oameni care se ceartă atunci când ai crescut într-o casă în care oamenii se certau sau intrarea într-un bar în care obișnuiai să bei cu un fost partener.

"Abuzul de substanțe pentru a schimba modul în care te simți este o metodă de adaptare pe care mulți oameni o folosesc."

Să conștientizezi momentele în care experimentezi dorințe înseamnă că poți încerca să găsești noi obiceiuri mai sănătoase pentru a face față acelui moment, cum ar fi fitness-ul, hobby-uri sau chiar să suni pe cineva.

Nu te teme de regrese

Dacă ai fost dependent de ceva pentru o perioadă, nu te aștepta să scapi de dependența ta peste noapte.

Lauren a spus: "Creierul tău are nevoie de timp să se reseteze.

Odată ce dependența este eliminată din sistem, este vorba despre concentrarea asupra problemei principale.

"De multe ori este necesară terapia pentru sentimente, gânduri și traume."

Ea a adăugat: "Nu ar trebui să existe nicio rușine atunci când ai o regresie și te întorci la dependența ta.

Dacă ai făcut mult timp ceva, atunci va dura timp să rupi acel obicei și dependență.

Vor exista întotdeauna declanșatoare și factori de mediu care vor face mai dificilă eliminarea completă a dependenței."

Dacă ai o cădere sau te întorci la dependența ta, acceptă situația, mergi mai departe, concentrează-te pe următoarele 10 minute și apoi reîncepe de la ziua zero.

Ea a spus: "Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să te critici pentru asta, pentru că asta te va pune într-o poziție în care vei dori mai mult dependența ta, încercând să ieși din realitate și să eviți rușinea și vina revenirii."

Menținerea

Să te ții departe de dependența ta și să eviți declanșatoarele nu este deloc ușor.

"Asta este cel mai greu de făcut atunci când depășești o dependență.

În momentul în care te întorci la comportamentele vechi, la medii vechi, atunci te găsești într-o poziție vulnerabilă.

Trebuie să continui să faci exact ceea ce făceai în faza ta de acțiune și să nu îți ridici piciorul de pe pedala.

Ține minte că recuperarea ta este pe primul loc, pentru că dacă începi să te întorci la vechile obiceiuri și comportamente, poți ajunge să te întorci la dependență."

Fii pregătit să faci față provocărilor și problemelor și amintește-ți mereu să ai planuri de acțiune și prevenire, plus o soluție pentru momentele dificile.

Aceasta poate fi un jurnal în care scrii, afirmații zilnice, citate care te ajută să rămâi pozitiv și mementouri zilnice pe telefon care te ajută să rămâi pe drumul cel bun.

Căutarea ajutorului

Poate fi util să consulți un consilier sau terapeut care să te ajute să scapi de dependența ta.

"Mulți oameni își justifică comportamentul și ajung să continue să creadă că îl vor rezolva în anii care vin, dar situația nu se îmbunătățește deloc.

Oamenii cred că trebuie să atingă fundul sacului și cred că există oameni în situații și mai grave. Dacă crezi că ai o problemă, sunt destul de sigură că ai o problemă."

"Dacă îți acaparează viața și suferi, atunci fă ceva imediat. Îți vei salva întreaga viață de suferință. Vrei să trăiești, nu doar să exiști."

Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Consumul de alcool şi de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani este "alarmant", potrivit unui raport al filialei europene a Organizaţiei Mondiale a...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#dependenta, #strategii, #invingere, #dependenta zahar, #fumat, #vapat, #alcool , #stiri sanatate