După eforturile pentru înlocuirea gazului și petrolului rusesc, Europa riscă să ajungă dependentă de China. Avertismentul șefei Comisiei Europene

Luni, 29 August 2022, ora 22:40 2569 citiri
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen FOTO Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni, 29 august, că UE trebuie să evite înlocuirea dependenţei faţă de gazul şi petrolul rusesc cu dependenţa faţă de sursele de materii prime necesare bateriilor destinate dezvoltării energiilor regenerabile şi care, în prezent, provin în principal din China, relatează agenţia EFE.

”Trebuie să evităm căderea în aceeaşi dependenţă cum este cu petrolul şi gazul. Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi”, a indicat Ursula von der Leyen în intervenţia sa la Forumul Strategic care se desfăşoară în oraşul sloven Bled.

Ea a semnalat că ”tranziţia verde şi digitală” va creşte enorm nevoia de materii prime, precum litiul pentru baterii, siliciul pentru semiconductori şi aşa-numitele pământuri rare necesare componentelor maşinilor electrice şi turbinelor eoliene.

Cererea pentru astfel de materii prime s-ar putea dubla până în anul 2030, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene.

Astfel, în Europa cererea de baterii de litiu va creşte cu 40% pe an până în anul 2025, ceea ce, laudă Ursula von der Leyen, arată că tranziţia verde a UE avansează.

Dar ”vestea nu la fel de bună este că o ţară domină prelucrarea”, aceasta fiind China, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.

”Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere”, a concluzionat ea, anunţând totodată că va efectua curând o vizită în Canada, ţară ce are programe de extracţie a pământurilor rare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News