„Regele puilor” cere Înaltei Curți reabilitarea judecătorească. Cum a „fentat” libanezul Rami Ghaziri justiția din România

Joi, 23 Martie 2023, ora 03:00
4269 citiri
„Regele puilor” cere Înaltei Curți reabilitarea judecătorească. Cum a „fentat” libanezul Rami Ghaziri justiția din România
Rami Ghaziri este denunțătorul fostului colonel SRI Daniel Dragomir. FOTO: Romania TV

Rami Ghaziri – „regele puilor” de la Avicola – cere reabilitarea judecătorească pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în ședința de joi, 23 martie, în urma ispășirii condamnării de 3 ani de pușcărie pentru mituirea procuroarei Angela Nicolae de la Parchetul General. Omul de afaceri Rami Ghaziri – cel care l-a denunțat pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir – a plecat din țară imediat după eliberarea condiționată, iar acum este în Liban.

Rami Ghaziri a recunoscut la DNA că partenerul său de afaceri, Emile Kharrat, i-a făcut „lipeala” cu fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, despre care i-a spus că îl poate scăpa de controalele ANAF (n.r. - în dosar se vehiculează numele lui Sorin Blejnar) sau ale Gărzii Financiare și îl poate ajuta să își consolideze business-ul în România, prin acces la vârful ministerelor de resort.

Cum toate aceste lucruri veneau cu un preț, din depoziția lui Rami Ghaziri reiese că Emile Kharrat i-a spus să-i remită lui Daniel Dragomir suma de 400.000 de euro, prin diverse firme. Procurorii nu au reușit să convingă instanțele că fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a luat șpaga, dar au obținut condamnarea acestuia la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru spălare de bani.

Dosarul mega-evaziunii lui Rami Ghaziri, restituit la DNA

În 26 decembrie 2016, administratorii societății Avicola Mihăilești au fost trimiși în judecată de DNA, fiind acuzați de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, prejudiciul fiind calculat la aproximativ 40 de milioane de lei.

Procurorii au decis să îi trimită în judecată pe El Khoury Elias, Ghaziri Rami și Moubarak Mahmoud Sleiman, administratori ai Avicola Mihăilești SA, pentru evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2010-2012, El Khoury Elias și Ghaziri Rami, beneficiind de sprijinul lui Moubarak Mahmoud Sleiman, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale a Avicola Mihăilești SRL.

„În cadrul societății, cei trei inculpați, în calitate de asociați, direct sau prin interpuși, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive. De asemenea, inculpații ar fi stabilit cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, se arată în comunicat.

Prin activitățile frauduloase desfășurate, spun procurorii, aceștia ar fi adus un prejudiciu de 39.467.509 lei în dauna statului, reprezentând TVA deductibil și impozit pe profit.

Pe data de 06.11.2017 Curtea de Apel București a dispus restituirea Dosarului Avicola Mihăilești la DNA, soluție confirmată de Înalta Curte.

„Obiectul judecății trebuie să fie foarte clar și pentru instanță și pentru inculpat. În tot rechizitoriul nu există descrierea faptelor. Singurele aspecte care aparțin procurorului sunt câteva rânduri descriptive la început. Dacă schimb câteva nume de inculpați și de firme la început rechizitoriul poate fi folosit la orice evaziune fiscală. Nu avem nicio precizare cu privire la rolul acestuia. 90 la sută din rechizitoriu sunt citări din celelalte mijloace de probă. Transformăm rechizitoriul în ceva superfluu”, a declarat avocatul unui inculpat din dosar.

Libanezul, condamnat pentru mituirea unei procuroare de la Parchetul General

Rami Ghaziri a fost condamnat în 2015 la 3 ani de închisoare într-un alt dosar pentru mituirea procuroarei Angela Nicolae care, la rândul ei, a primit 4 ani de pușcărie.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada martie-septembrie 2012 şi în ziua de 16 noiembrie 2012, dar şi în mod repetat, în cursul acestui an, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului ei Daniel Nicolae, mai multe sume de bani.

În total, ea ar fi pretins de la Ghaziri aproape 112.000 de lei şi 1.500 de euro din care a primit, prin intermediul fiului său suma de 82.215 de lei.

În schimbul banilor, spun anchetatorii, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe lângă procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri şi firmei sale.

„Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi declinat ulterior la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti”, potrivit procurorilor anticorupţie.

Angela Nicolae şi fiul ei au fost arestaţi în 28 octombrie 2013, după ce procurorii DNA au identificat o reţea de evaziune fiscală în domeniul alimentar, care ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro. Ea a fost suspendată din funcţie, în aceeaşi zi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care ulterior, în 10 decembrie 2013, a luat act de cererea de demisie înaintată de Angela Nicolae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți cetățeni maghiari, acuzați că au fentat statul român. Prejudiciul se ridică la aproape 1 milion de euro
Mai mulți cetățeni maghiari, acuzați că au fentat statul român. Prejudiciul se ridică la aproape 1 milion de euro
Poliţiştii din Bihor de la Investigarea Criminalităţii Economice cercetează cinci cetăţeni din Ungaria, care au înfiinţat şi condus firme pe teritoriul României. Ei sunt suspectaţi...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#denuntator, #Daniel Dragomir SRI, #evaziune fiscala, #Avicola, #libanez, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie