Cine e vinovatul: statul sau eu?

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Luni, 27 Decembrie 2021, ora 11:22
6683 citiri

Subiectul are 3 dimensiuni, două psihosociale și una politică: tradiții-spiritualitate, colectivism-individualism și stat democrat/dictatură/oligarhic/marionetă etc.

România (după primele două dimensiuni) se află aproape de hinduși și islamici (codași), la mare depărtare de protestanții fruntași.

Ca stat, aspirăm de 150 de ani la a fi democrați, copiind mereu din constituțiile celor avansați, dar metehnele orientale ne fac, ori să sărim violent peste rând, ori să cumpărăm drepturi, întărind cutuma "formelor fără fond" românești: ne prefacem că suntem!

Iar cei care nu acceptă mascarada statului în forme fără fond schimbă ... statul. Dar, de fapt, trebuie să schimbe locuitorii.

Să fiu mai clar: tandemul este soluția, respectiv politicieni noi (onești) și alegători noi (educați).

Altfel, rămânem unde suntem de multă vreme: codași!

Am senzația că mulți dintre românii nemulțumiți (chiar furioși! ) au un văl pe ochi... Au impresia că dacă schimbă politicienii (pe cei vechi cu alții noi ), gata s-a rezolvat problema . Nu este așa, deoarece schimbând politicienii într-un an de alegeri, nu schimbi o țara de secole.

Apar întrebările grele...

Nu îți plac politicienii sau nu îți plac lucrurile din țara?

Schimbi politicienii sau schimbi... oamenii din țară? Sau schimbi țara?

Unii aleg calea grea si pornesc revoluții (politice sau ....culturale), iar alţii decid (frecvent) să emigreze.

Așa cum națiile pot fi în locuri diferite pe cele patru cadrane ale valorilor esențiale și oamenii pot fi diverși și chiar opuși: tradiționalist - religioși sau liberal - raționali, respectiv obedient - comunitariști sau responsabil - egocentriști.

Însumarea trăsăturilor individuale ale românilor dă amprenta nației române, care azi ne plasează mai degrabă în orient printre islamiști . Schimbându-ne pe noi înșine, fiind mulți, schimbăm nația...

Diagrama prezintă Valorile tradiționale ori Valorile secular-raționale (vezi axa verticală) față de Valorile de supraviețuire ori Valorile auto-expresiei (axa orizontală).

Pe diagramă poți alege o țintă și un traseu, și, ca la jocul "Piticot", timp de 10-20 de ani începi "să muți" România (adică masa - majoritatea românilor) din actuala poziție apropiata de Iraq și Azerbaigean, undeva cât mai la dreapta spre Suedia sau Danemarca. Sau macar Germania și Spania. Acolo unde emigrează majoritatea românilor. Deci, e rândul tău: tu muți... România.

Harta/diagrama culturală globală (de mai jos) arată cum sunt situate țările pe aceste două dimensiuni. Deplasarea în sus pe această hartă reflectă trecerea de la valorile tradiționale la cele seculare-raționale și mișcarea spre dreapta reflectă trecerea de la valorile de supraviețuire la valorile de auto-exprimare.

Valorile tradiționale subliniază importanța religiei, a legăturilor părinte-copil, respectul față de autoritate și valorile tradiționale ale familiei. Oamenii care îmbrățișează aceste valori resping, de asemenea, divorțul, avortul, eutanasia și sinuciderea. Aceste societăți au un nivel ridicat de mândrie națională și o perspectivă naționalistă.

Valorile secular-raționale au preferințele opuse față de valorile tradiționale. Aceste societăți pun mai puțin accentul pe religie, pe valorile tradiționale ale familiei și pe autoritate. Divorțul, avortul, eutanasia și sinuciderea sunt considerate relativ acceptabile. (Sinuciderea nu este neapărat mai frecventă).

Valorile de supraviețuire pun accentul pe securitatea economică și fizică. Este legată de o perspectivă relativ etnocentrică și de un nivel scăzut de încredere și toleranță.

Valorile de exprimare în mod independent acordă prioritate protecției mediului, toleranței crescânde a străinilor, homosexualilor și lesbienelor și egalității de gen, precum și creșterii cererilor de participare la procesul decizional în viața economică și politică.

Bref, viziunea și obiectivele unui partid care guvernează progresist trebuie să aibă în vedere progresul întregului popor pe care îl guvernează: copii, tineri, adulți și vârstnici, nu doar corporatiști sau orășeni. Să nu ne iluzionăm că niște guvernanți (politicieni) progresiști aduși din Finlanda, Suedia sau Danemarca vor face minuni în România dacă ... toți românii nu se străduiesc să fie cât mai asemănători cu finlandezii, suedezii sau danezii, caa medie...

Schimbarea are nevoie de oameni politici noi (onești) simultan cu ...alegători noi (educați).

Minim 25 de ani în continuu.

*World Value Survey

**Polybius’ Cycle of Governments

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#democratie, #hindusi, #islamici, #spiritualitate , #stiri sociale