Președintele Franței a refuzat demisia premierului, după pierderea majorității în parlament. Planul lui Macron

Marti, 21 Iunie 2022, ora 12:24 2207 citiri
Elisabeth Borne a fost numită recent la șefia guvernului FOTO Facebook / Elisabeth Borne

Premierul Franței, Elisabeth Borne, și-a înaintat marți, 21 iunie, demisia, însă președintele Emmanuel Macron i-a refuzat-o, pentru ca guvernul ”să îşi poată îndeplini atribuţiile şi să acţioneze în aceste zile”, a anunţat Palatul Elysée, relatează Le Figaro.

Preşedintele Macron va desfăşura ”consultările politice necesare (...) pentru a identifica soluţiile constructive posibile în slujba francezilor”, a precizat preşedinţia, înainte de o serie de întâlniri cu liderii partidului care vor avea loc marţi şi miercuri, la Palatul Elysée.

Şefa guvernului trebuie, aşadar, să-şi continue acţiunea şi să se confrunte cu o situaţie fără precedent: cea a unei majorităţi relative în Adunarea Naţională, în urma realegerii şefului statului.

Elisabeth Borne se află într-o poziţie slăbită, mai ales că blocul de stânga Nupes, care are peste 130 de locuri, va convinge probabil executivul să îşi îndrepte atenţia spre dreapta pentru a-şi găsi aliaţi.

La mai puțin de două luni după ce a fost reales președinte, Macron a pierdut controlul asupra Adunării Naționale Franceze, în urma alegerilor organizate duminică. Scrutinul a fost marcat de un avans al alianței de stânga și al extremei-drepte.

Coaliția de centru a președintelui a pierdut zeci de locuri la alegeri, fapt ce duce la o fragmentare puternică a politicii franceze.

”Această situație reprezintă un risc pentru țara noastră, având în vedere și riscurile cu care ne confruntăm la nivel național și internațional”, a declarat Elisabeth Borne după aflarea rezultatelor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News